Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Наталія Григорівна Давиденко

«Мені зразу погано стає, тільки почнуть стріляти»

переглядів: 651

Залишилася сама через війну. Діти й онуки Наталії Давиденко виїхали з Новолуганського. Життя в прифронтовому селищі дуже підкосило її здоров’я.

Наш будинок постраждав у вісімнадцятому році. У нас у дворі снаряд впав, глибоко зайшов. У хаті вилетіли вхідні двері й вікно пластикове. Вікно ставили, воно вилетіло, у кухні видавило. А ті, що у ванній – дерев’яні, і кватирки відлетіли.

Ми посиділи вночі, переночували, уранці вийшли – начебто тихенько. Почали готувати їсти. Там у нас газ був, пробили трубу. Добре хоч хлопець молодий швидко закрив, а то б і погоріли тут усі.

Мені зразу погано стає, тільки почнуть стріляти

У сестри квартира, так там взагалі всі вікна вилетіли і з одного боку, і з іншого. У мене хоч якось однин бік від школи... у нас школа навпроти мого будинку, у школі впало біля котельні. У моєї сусідки повилітали вікна, а в мене якось за деревами не вилетіло.

Я на обліку стою із серцем. Мені взагалі не можна хвилюватися, і так порок серця. А тут ще таке як починається – у мене аритмія, тахікардія, одразу погано стає. Тільки почнуть стріляти – уже все. І неможливо поспати, відпочити. Треба відпочивати, а як же ти відпочинеш, сховатися немає де в хаті, усюди вікна. Ляжеш і на дивані, і тобі на голову все буде летіти.

Мрію, щоб це все закінчилося. І дітей немає. Дочка жила зі мною, двоє онуків – усі втекли. Вона каже: «Що тобі? Своє вже віджила, тобі 67 років, майже». Тоді було 64. Вона говорить: «Мамо, я поїхала, дві маленькі дитини. Я не хочу».

Зараз ніякої радості в житті немає. Ось вийдеш на город, думаєш хоч якоїсь цибулинки вирвати, боїшся, тільки десь щось вистрілило – уже тікаєш, як божевільний, із городу.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Новолуганське 2018 2021 Аудіо Історії мирних жінки пенсіонери діти 2018 переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення здоров'я житло неповні сім'ї сім'ї з двома і більше дітьми літні люди (60+) малозабезпечені діти їжа розлука з близькими 2021
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій