Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Поліна Кравцова

"Мир – це спокій у душі, у домі, у селі, у країні!"

переглядів: 132

Кравцова Поліна, Новопсковський опорний заклад освіти

Мене звати Кравцова Поліна і зараз мені 14 років. Коли почалася війна, мені було 7 років і я мало що пам’ятаю. Та передивляючись свої фото з дитинства, я згадую речі, які назавжди залишаться в моїй пам’яті. Я народилася у місті Краснодон, нині це Сорокіне. Пам’ятаю, що у моєму дворі було багато дітей і в мене була подружка дитинства Тая. Ми жили по сусідству, тому весь вільний час проводили разом. Навіть разом ходили в одну групу до дитячого садочку. З нею ми гралися іграшками, робили пікніки, каталися з гірки біля двору і разом зустрічали Новий рік!

Мені б дуже хотілося її зараз обійняти і поговорити про все на світі…

Я не пам’ятаю день, коли дізналася, що почалася війна. Батьки ходили на роботу, я ходила у перший клас до гімназії, займалася бальними танцями у студії вже три роки. Все було, як завжди. Але одного дня мама сказала, що я не піду у літній шкільний табір, а поїду до бабусі в село..

Я не розуміла, що відбувається. Та здогадувалася, що, напевне, щось серйозне, бо мама була дуже схвильована, коли вони з татом привезли мене до бабусі і залишили там.

Через деякий час вони теж приїхали, але у мене був справжній шок, що вони не привезли у село нашого рижого котика Степанчика. Тато сказав, що Степан перелякався пострілів і прогриз коробку, в якій його везли, та втік. Натомість мені батьки привезли крихітне місячне кошенятко, і сказали, що воно також буде мене любити так само, як і Степанчик.

Я не могла повірити, що більше його не побачу. Він виріс зі мною, коли я хворіла – завжди лежав поруч, навіть проводжав мене у перший клас.

Його улюбленим місцем був наш великий акваріум. Мама часто лаяла кота, бо він лапами рибу ловив у ньому. Це було дуже кумедно. Нажаль, всіх рибок довелось випустити, бо розпочалися бойові дії і батьки боялися, що щось може влучити у вікно і акваріум розіб’ється..

Так хвилююче згадувати ті дні, особливо зараз, коли я вже доросла і розумію весь трагізм цих подій.

Восени я пішла до школи у селі Писарівка, де жили вже ми всі. Батьки казали, що це ненадовго, і я повернуся до свої друзів, у свою кімнатку з іграшками. Але ми так і не повернулися.

Що для мене означає мир? Мир – це коли ти живеш серед своєї сім’ї, всі поруч, всі щасливі. Мир – це коли я ходжу до своєї школи, спілкуюся зі своїми друзями, і так буде і завтра, і післязавтра.

Ми більше не будемо нікуди переїжджати, бо тут наш дім. Вдома на мене чекає улюблена кішечка Мася, якій вже сім років. Вона терпляче чекає, поки я закінчу вчити уроки, та ми разом будемо лежати на диванчику і щось дивитися по телевізору.

Мир – це спокій у душі, у домі, у селі, у країні! Бажаю нашій країні тількимирного неба та щасливих людей у ній!

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Новопсков 2014 2021 Текст Історії мирних діти переїзд безпека та життєзабезпечення діти Конкурс есе 2021
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій