Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Олександр

«Я зрозумів, що кожен прожитий і мирний день - це щастя»

переглядів: 658

Війна-це кошмар, біда і горе. Якраз в перший день війни я перебував у Луганську. Поїхав забрати онука до себе, він тут навчався до третього класу. Я пам'ятаю, що це було горе, кругом метушня.

Я зрозумів, що кожен прожитий і мирний день - це щастя

Люди не могли зрозуміти, що сталося. Я не міг зрозуміти, як в Україні, на моїй батьківщині таке буде. Кошмар. Я не знаю, до кого претензії пред'являти, кого лаяти.

У той момент найсумнішою подією для мене була смерть зятя - сльози мого онука і дочки. Це був 2014 рік. Я не хочу про це розповідати. Це змінило моє життя, моє розуміння, що ця війна нескінченна.

Війна вплинула на нас. В гості до онука не можемо поїхати вже шість років, не можна допомогти дітям. У нас в селищі роботи немає.

У Новопскові здебільшого приватні будинки, у всіх свої водопроводи, свердловини. Газ є, перебоїв поки не було.

Я мрію про те, про що, напевно, мріє вся Україна. Щоб знайшлася одна розумна людина, яка припинить цю бійню і поверне життя, яке у нас було. Більше нам нічого не треба. Я зрозумів, що найкращий час - це мир.

Найважливіше і цінне те, що мої діти в Луганську залишилися живі. Онук закінчив школу і вступив вчитися, онучка теж закінчила школу і поступила вчитися. Одна навчається в Сумах, а інший в Луганську. І три роки тому у мене народився правнук.

Через війну змінилося ставлення до життя. Я тепер зрозумів, що кожен прожитий день – це щастя, кожен мирний день – це щастя. І кожен день війни-це горе і нещастя. Я ненавиджу ці дні, коли йде війна. Я ненавиджу всіх і себе за те, що ми не змогли цьому запобігти.

Дечому я, звичайно, навчився, але такий досвід краще не купувати. Навчився виживати, коли нічого немає. Навички та знання у мене залишилися ще з тих часів, коли закінчував радянську школу. Я - того гарту; виховувався, жив і працював при тій владі. І всі герої, які були для мене, такі і залишилися. Нічого не змінилося, мене вже не переробиш.

Донька отримувала допомогу від Фонду Ріната Ахметова на сина. Звичайно, це було важливо. У той час в сім'ї було шість чоловік і всі безробітні. Жили на одну пенсію. Це була радість і підмога. Але ж багато людей приїжджали сюди, залишившись без одягу, у них не було ні вилки, ні каструлі. Все це доводилося по-новому отримувати або купувати.

Я зрозумів, що кожен прожитий і мирний день - це щастя

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Новопсков 2014 2021 Текст Історії мирних чоловіки пенсіонери обстріли втрата близьких безпека та життєзабезпечення літні люди (60+) розлука з близькими Обстріли Луганська
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій