Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Олександр Анатолійович Кутопа

"Ми зайшли у підвал і до Великодня з нього не виходили"

переглядів: 199

Я живу в селі поблизу Охтирки. 24 лютого, того злощасного ранку о п'ятій годині зателефонувала мама і сказала, що потрібно збирати документи, тому що прорвали нашу лінію оборони і зайшли на нашу територію. Години дві-три ми ще приходили до тями, а потім зателефонував кум і сказав, що вони на під'їзді вже до нашого міста. Тоді прийнято було рішення терміново виїжджати хоча б у село. Ми їхали через лісову дорогу шість кілометрів без труднощів. Ми так, з Божою допомогою, у селі і по сьогоднішній день. Не виїжджали нікуди.

В селі - не так, як у нашому місті. Там було гаряче. Ми як зайшли у підвал, то до Великодня із нього не виходили. Жили там. Потім вирішили перейти у хатинку стару. 

Я на таблетках, бо паніка спочатку була. Поки знайомі не знайшли упаковку потрібних ліків. А так – з їжею село допомогло, і батьки все, що було вдома, попривозили. 

З початку війни я не був вдома два з половиною місяці. Дружина їздила, дитині одяг забирала, коли ми зрозуміли, що наші хлопці місто відстояли і все добре буде. А я не хотів повертатись. Був страх, і після того жахливого ранку назад повертатись не хотілось. Зараз уже душа заспокоїлась. 

Синові сім років. Пішов у перший клас, навчається онлайн. І водимо до вчительки. Він не хотів тривалий час повертатися додому в Охтирку. До істерики. І вдома сам залишатись боявся усе літо і всю осінь. Хоча до війни міг цілий день сам бути. 

Я до останнього не вірив і заперечував усім, що розпочнеться війна. Думав, що це все жарти. А виявилось - ні. Здавалося, що цивілізація – за мир, а прийшла така біда. 

Напевне, війна закінчиться нескоро. А в душі хочеться, щоб пошвидше. Може нарешті це літо буде спокійним. В усіх, не лише в нас. 

Якби я був упевнений, що далі все буде так, як раніше, то я б нікуди з України не їхав, і займався б тим, чим й до війни. І дитині дім хочеться побудувати. Все тільки тут - у нашій Україні. Якщо ми у війну вирішили залишатися, то якщо буде мирне майбутнє, – тим більше. Тут батьки і мої, і дружини. І Батьківщина.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Охтирка 2022 2023 Текст Історії мирних жінки чоловіки діти переїзд психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення здоров'я житло діти внутрішньо переміщені особи перший день війни їжа
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій