Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Олег Шматков

"Ми вирішили виїжджати, бо не хотіли залишатися м'ясом"

переглядів: 199

Сім'я у мене велика: дружина, внучка, один син на фронті, інший під Києвом працює, робота з комп'ютерами пов'язана. 

Ми в Маріуполі жили під цими бомбардуваннями, і зрозуміли, що не можемо там більше залишатись. Ми в підвалі були - 300 осіб. Там і чергування військове було, ми охороняли своє бомбосховище, але я зрозумів, що неможливо там більше бути. Голими руками ми їх не візьмемо. Треба кудись їхати. 

У нас біля Маріуполя дача була. Ми хазяйновиті, тому були запаси. Були труднощі з водою, газом, світлом. Люди об'єднались. Ми терпіли і сподівались, що це все мине. Себе заспокоювали, що скоро все це закінчиться. Але інформації у нас не було спочатку. Це вже потім принесли генератори, і ми почали дізнаватися якісь новини. 

Труднощі ми долали. Ми збирали сніг. Ми жили 300 осіб у підвалі, і не було води. Ми, чоловіки, побудували туалет. Бігали, сніг збирали, воду носили питну, ходили в Маріуполі до кринички. Виживали якось. 

Найбільш складно було те, що людина не знає, як вчиняти, щоб вижити. Маріуполь зруйнований в пух і прах. Ми вирішили кудись рухатись, тому що залишатись просто м'ясом ми не хотіли. 

Мене три рази Боженька рятував. Розірвався снаряд біля нашого сховища. І я на кілька сантиметрів опинився нижче, ніж хлопець, який позаду біг. І його посікло осколками. Це страшно було. 

Найголовніша складність, що війна йде в нашій Україні. Хотілося б жити на тому місці, де народився. Ми звикли до свого міста.

Мене шокувало, що коли ми були там, у Маріуполі, то наш народ, здебільшого молоді чоловіки, не розуміли толком, що відбувається. Вони випивали. В Маріуполі була така обстановка, що ввечері краще не ходити. До мене прибігають: там чоловік лежить, і там теж. Побили їх. Вони були нетверезі. Так, труднощі, я розумію, але їх потрібно долати, а не горілкою запивати. Я звик із труднощами боротися.

Так хотілося щось зробити. Перед війною показували, як готують коктейлі Молотова. Я казав: "Ходімо, хоч якось їм нерви потріпаємо". Можна було б організувати якийсь рух. Я подвижник. Я не міг сидіти на місці. Якби було якось усе більш організовано. А як це зробити, якщо сильно бомбили? Багато людей зневірилося, переживали. 

Ми виїхали 18 березня з Маріуполя. Дружина вела щоденник, коли ми їхали. Довго добирались на захід України, тому що там у дружини сестра є. Мою машину пошкодило вибухом, розірвалась поряд бомба. Було розбите скло. В квартирі є саморіз, і я вирізав з ДСП тоненькі пластини, поставив їх замість вікон. 

Просувались ми дуже повільно. Три дні стояли на Мангуші: не могли проїхати, тому що колона була велика. У Василівці ми стояли майже цілий світловий день. Нас попередили, що заміновані переходи, і вже колона зневірилась, і почала розвертатись у зворотній бік. І тоді їхав наш український військовий в машині, і каже: "А що ви стоїте тут усі? Чому ви розвертаєтесь? Там же є проїзд, я вас проведу". Прямо як Мойсей. 

Коли ми приїхали в Запоріжжя, місяць не миті, брудні, нас так прийняли! Я так радів! Труднощі можна всі подолати, аби тільки сила духу і віра була. 

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 2023 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення вода житло літні люди (60+) перший день війни Обстріли Маріуполя їжа
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій