Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Таїсія Миколаївна Єрьоменко

"Ми поховали чоловіка біля під'їзду, як котика. Без документів"

переглядів: 195

Я з Маріуполя. Працювала там, хоч уже пенсіонерка. З 2 по 5 березня була на роботі, бо ніхто мене не змінив. Вдома – чоловік лежачий хворів, чорнобилець. 10 березня він помер. Ми його поховали біля під'їзду як котика, без документів. А 15-го ми з дітьми виїхали з Маріуполя. Якби чоловік був живий, я б, певне, залишилася. Бо куди ж я його покину - він був лежачий. 

Їхали, куди очі дивилися. Ми ночували в Бердянську, потім приїхали в Запоріжжя, потім – біля Вінниці у молитовному домі. Поїхали далі, зупинилися в Чернівцях. Я побула трохи в Ужгороді, а зараз у Ворзелі біля Києва. З дочкою й онуком.

У 2014 році ми нікуди не виїжджали. Ми жили в Іллічівському районі. Там було страшно, але не так, як на лівобережжі. Навпаки, до нас приїжджали з Донецька.  

23 лютого я працювала в нічну зміну. Ввімкнула зранку телевізор і почула нашого президента. А далі - хтось зміг доїхати до роботи, хтось не зміг. Я живу найближче, тому бігала дівчатам їсти приносила, сама працювала. 

Моя особиста трагедія – це поховати чоловіка у дворі без документів.

Діти жили в Іллічівському районі, біля парку Петровського - там джерело. По воду ходили туди під обстрілами. Трішечки були запаси продуктів. Готували з сусідами. Діти у дворі готували.   

Було дуже страшно. Весь час стріляли, вибухали бомби, ми не спали. Готували джгути на випадок, якщо, не дай Бог, із кимось щось трапиться. Онук сидів під столом, ми читали молитви, зять співав "Ще не вмерла Україна". Важко було. Ми, слава Богу, не втратили нікого. Окрім природньої смерті мого чоловіка. 

Дуже хочеться додому. Уже заморилися по чужих кутках. Витрати більші, ніж прибутки. Дякуємо Фонду Ріната Ахметова, це допомога конкретна! Дякувати всім. Держава теж допомагає.

Ми виїжджали 15 березня з міста. Дуже велика у нас була колона. Біля 4 тисяч машин. Ми їхали дуже повільно. Багато було блокпостів. Але виїжджали ще без фільтрації. Ще цього жахіття ми не застали.

Кінець колони обстріляли. "Швидкі" їхали назустріч. Кажуть, там були постраждалі.

Добрі люди були. І ми ділилися, і з нами ділилися. У Запоріжжі нас поселили волонтери. Нагодували, дали постіль. 

Наша родина стала дружнішою. Ми з чоловіком жили окремо від дітей, а тепер я з ними. Ми стали ближчими, потрібнішими один одному. Виручаємо один одного.

Від війни позитивних емоцій ні в кого немає. Моя дочка психолог, то вона мене мотивує. Я й сама намагаюсь триматися, наскільки це можливо. Хоча це дуже важко. Онук – активна молода людина. Ми з ним ходимо в парк, гуляємо, годуємо котиків. Я тиждень як пішла на роботу. Рада, що вийшла в люди.

Уже немає сил переїжджати. Фінальна моя точка у Маріуполі. З нашою українською Перемогою. Навесні, як усе зацвіте, буде наша Перемога! 

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Мангуш 2014 2022 2023 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери переїзд психологічні травми обстріли втрата близьких втрата роботи безпека та життєзабезпечення здоров'я житло робота люди з обмеженими можливостями літні люди (60+) внутрішньо переміщені особи перший день війни їжа окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій