Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Наталія

"Наш кіт перелякався вибуху і помер"

переглядів: 84

Ми жили в Мангуші, зараз перебуваємо в Одесі. Переїхали сюди, щоб син закінчив школу. Тепер він навчається в 11 класі. Я працювала у великій торгівельній мережі супермаркетів, зараз теж працюю на попередньому місці, тільки в Одесі. Винаймаємо квартиру. 

У 2014 році я працювала експедитором: ми тоді їздили працювати в Донецьк. Потім не змогли їздити у той бік, а вдома у нас було все гаразд. 24 лютого 2022 року я якраз була на роботі, працювала в нічну зміну у Маріуполі в супермаркеті. Дуже важко було виїхати назад: уже нічого не їздило. Але мені вдалося вибратись. Потім ми сиділи в підвалі практично весь час. 

У нас не стало води, світла, а 8 березня вимкнули газ. Було дуже холодно. Всі магазини були зачинені. Було дуже страшно. У підвал ми ходили, як на роботу: і вдень, і вночі. 

Всі мої родичі зібралися у мене вдома через те, що у мене був підвал, а у них - ні. Ми всі жили разом, ділилися тим, що у кого було. Сусіди у мене дуже хороші, приходили, приносили хто що міг: молоко від корови,  кисломолочний сир. Ось так і виживали. 

Після початку повномасштабного вторгення, ми одразу хотіли виїжджати. Коли окупанти відкрили школу 11 квітня, я того ж дня пішла забирати документи сина.  Син закінчив 10 клас онлайн, перебуваючи у Мангуші, і як тільки з'явилась можливість виїхати, ми відразу поїхали. 

Я два місяці безперервно плакала. Весь цей час, поки перебувала вдома. 

Під час евакуації було дуже страшно. У мене хотіли забрати сина на блокпосту у Василівці. Була неприємна ситуація з речами, треба було все робити швидко. Ми хотіли забрати кота, але він помер якраз напередодні нашого виїзду. Винесли його на вулицю - якраз пролунав вибух, кіт перелякався і помер. Він з нами весь час у підвал спускався. Ми його, як члена родини, носили з собою. 

Це жахливі відчуття - поїхати з дому, все покинути. Я додому хочу! Але ми не поїдемо, поки туди не повернеться Україна. Депресія дуже часто. На роботі відволікаюсь. А якби не працювала - взагалі не уявляю, як би я все це пережила. 

Ми сподіваємося, що повернемось додому. Ми всі цього дуже чекаємо. Віримо в деокупацію Маріуполя і в те, що ми зможемо повернутися. 

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Мангуш 2014 2022 2023 Текст Історії мирних жінки діти переїзд психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення освіта вода житло непродовольчі товари діти внутрішньо переміщені особи перший день війни Обстріли Маріуполя їжа окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій