Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Дар'я Володимирівна Сім'ян

«Ми два місяці просиділи в підвалі»

переглядів: 221

Дар’я Володимирівна не могла виїхати з Охтирки, бо її мама не витримала б дорогу. Тому вона з нею й донькою ховалася від бомбардувань у підвалі. Через постійні обстріли виходити з нього вдавалося вкрай рідко

Мені 42 роки. Я живу в місті Охтирка Сумської області з мамою й меншою донькою. 

Бойові дії у нашому місті почалися у перший день війни. Я живу на околиці, тому бачила, як в Охтирку заходили російські військові. Потім почалося бомбардування. Наш будинок вцілів, хоча неподалік були прильоти. 

Ми не виїжджали, бо мама не витримала б дорогу. Два місяці сиділи в підвалі. Виходили з нього, тільки щоб швиденько приготувати їсти. Коли чули гул літака – відразу поверталися в підвал. У перший місяць війни ми взагалі нікуди не ходили. А потім зрідка виходили в місто, щоб купити продуктів. Вулиці були безлюдними. Добре, що не всі власники магазинів виїхали. Ми дуже вдячні тим, які попри небезпеку відкривали свої крамниці хоча б на кілька годин. 

Про початок війни я дізналася від старшої доньки. Вона жила в Харкові. Там раніше почалися обстріли. Вони з чоловіком виїхали в Польщу. Вона інвалід, тому чоловіка пропустили разом з нею. Він працює, а донька поки що ні. В Україні вона була вчителькою початкових класів, однак звільнилася, бо не могла повноцінно працювати дистанційно з-за кордону. 

Найбільше мене шокувало ставлення до війни родичів з росії. Моя сестра деякий час жила на Далекому Сході, але давно повернулася в Україну. Там залишилися її родичі. Коли вона зателефонувала їм і розповіла, що в нас відбувається, вони відповіли, що то не їхня армія нас бомбить. 

Вони дзвонили, аби привітати нашу доньку з днем народження. Чоловік пояснив їм, що доньці не потрібні їхні привітання – їй потрібне спокійне життя й можливість нормально навчатися, а росія позбавила її цього. Доньці доводиться чекати, поки ввімкнуть світло, щоб зробити уроки. Останнім часом це припадає на другу або третю годину ночі.

Хочеться, щоб скоріше закінчилася війна й у дітей було світле майбутнє. Хочу дочекатися внуків від старшої доньки. А ще мрію, щоб менша донька змогла вступити до вузу й у неї було повноцінне студентське життя. 

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Охтирка 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери діти переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли втрата роботи безпека та життєзабезпечення освіта робота люди з обмеженими можливостями літні люди (60+) діти внутрішньо переміщені особи перший день війни їжа розлука з близькими Біженці
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій