Шабанова Вероніка

учениця 9 класу

КЗ «Плетеноташлицький ліцей»

Злинської сільської ради Кіровоградської області

Есе «Моя Україна майбутнього»

Що для мене означає Мир сьогодні? Це спокійний ранок, тиха ніч, це свято не крізь сльози, це здійснені маленькі дитячі мрії, це подорожі рідною Україною, відпочинок на Азовському морі, це впевненість у завтрашньому дні… А сьогодні я цього усього не маю… Але я вірю, вірю у Мир, вірю нашим захисникам і захисницям, я вірю, що той завтрашній день буде, а головне я вірю в Перемогу. І та майбутня Україна потребуватиме мене і кожного із нас, адже нам молоді відбудовувати нашу державу і робити її кращою. Війна зробила нас сильнішими, вона навчила нас цінувати кожну дрібницю, навчила нас багатьох вірити і мріяти. А чи зможу бути корисною я для своєї повоєнної України?

Найбільша відмінність між дітьми і дорослими – це віра у власну мрію. Чудернацькі картинки, що малює дитяча фантазія, коли на все дивишся крізь призму яскравих кольорів з часом або розбивається як скло об життєву буденність та невіру у власні сили, або дає нам крила на шляху до втілення мрії. От і я в дитинстві уявляла себе в майбутньому у величезному місті серед будівель незвичайної архітектури, які я сама спроектувала. Для мене архітектура - це суміш власної творчості, науки та її досягнень, екологічності, а також функціональності, що дозволяє втілити свої ідеї в реальність. Дитяча мрія стати архітектором та дизайнером інтер’єру переросла у мету.

Війна змінила плани багатьох моїх однолітків, зруйнувала їхні мрії та очікування, але укріпила мої, адже стало зрозуміло, що обрана мною професія після перемоги України над агресором буде однією із найнеобхідніших при відбудові держави та її економіки загалом.

Відбудова потребуватиме значних інвестицій в першу чергу в будівництво, адже воно є однією з основних складових економіки держави, та сприятиме стимулюванню та розвитку інших галузей економіки. Україна зазнала величезних руйнувань, значна частина будівель непридатні для відновлення, а це об’єкти інфраструктури, медичні та заклади освіти, житлові будівлі на інше. Для будівництва потрібні будівельні матеріали, обладнання, транспорт, логістика, що стимулюватимуть розвиток багатьох секторів економіки, таких як промисловість, лісове та сільське господарство, торгівлі, транспортної мережі та інших.

Інвестиції в будівельне виробництво створюватимуть попит на товари і послуги, що сприятимуть зростанню виробництва інших галузей і збільшенню обсягів продаж. Будівництво об'єктів туризму та рекреацій, таких як готелі, розважальні центри, бази відпочинку, ресторани, об’єкти культури сприятимуть у майбутньому розвитку туризму і привабливості країни для іноземних туристів та інвесторів. Це може приносити значні доходи для країни та сприянню зростанню економіки України.

Не можна також забувати про те, що велика частина українців залишилася без даху над головою, тому особливого значення потребуватиме житлове будівництво, що повинно бути якісним, доступним, забезпечувати комфорт і безпеку.

А з чого ж починається будівництво? Звісно із архітектора-проектувальника, від якого залежатиме естетична краса, бюджет будівництва, міць, безпека, комфорт будівель, підбір матеріалів, ефективне розпорядження ресурсами, екологічність та інше. Тому, як архітектор, я повинна розуміти економічні процеси і показники, які впливають на вибір рішень при проектуванні, підборі будівельних матеріалів, будівництві та уведенні в експлуатацію будівель. Крім того, як архітектор саме екологічного будівництва, з яким я себе ототожнюю, зможу сприяти розвитку та екологічній ефективності будівельної галузі, адже сучасні будівлі повинні бути енергоефективними та енергоощадними, що зменшуватиме вплив на навколишнє середовище.

Так зване «екологічне будівництво» буде економічно вигідними для власників будівель, оскільки зменшить витрати на комунальні послуги, до того ж створення «будинків-парків», «будинків-садів» та «будинків-городів» також сприятимуть екологічній ситуації, особливо у великих містах, адже «сіті-ферма» - це тренд у будівництві майбутнього. Проєкти нестандартної архітектури сприятимуть розвитку туризму, підвищенню цінності нерухомості, що може позитивно вплинути на економіку, створюючи нові робочі місця та збільшуючи доходи регіону.

Я впевнена, що у майбутньому зможу зробити свій внесок у повоєнну відбудову нашої держави та бути корисною суспільству.