Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Галина Посвалюк

«Мама зателефонувала: «Усе кидай, щось незрозуміле починається»

переглядів: 673

Виїхала зі Слов’янська і не змогла повернутися через те, що почалися в місті бої. Педагог Галина Посвалюк, як усі, думала, що війна швидко закінчиться, але звільнення міста довелося чекати.

Я дуже чітко пам’ятаю день 12 квітня 2014 року. Я саме поїхала вранці до свого чоловіка в Сєвєродонецьк на вихідні.

Мені знадобилося перевірити свою електронну пошту. Я зайшла на сайт – і тут дивлюся, що в усіх заголовках в інтернеті пишуть, що захопили будівлю міліції в Слов’янську. Здивувалася, не надала цьому особливого значення, думала, що все за пару годин вирішиться, і буде нормально.

Мама зателефонувала стурбована, бо Слов’янськ і Миколаївка знаходяться поруч, у 15 кілометрах один від одного. Вона каже: «Приїжджай швидше, усе кидай, щось незрозуміле починається». Я кажу, що в мене квиток на завтра, завтра й поїду, усе буде добре. Ми подумали, що в нас є правоохоронні органи, і вони з усім розберуться, але ситуація загострилася практично до наступного дня.

Наступного ранку мені потрібно було їхати назад. Вихідний день, 13 квітня, я сіла в автобус, ми поїхали. Уже, напевно, з Лиману я не могла додзвонитися нікому, тому що був відсутній мобільний зв’язок. І між Лиманом і Райгородком був блокпост із мішків, який організували місцеві люди. Було страшно від того, що я не розуміла, хто ці люди, що вони хочуть. У них була зброя в руках.

Потім я змогла додзвонитися до своїх родичів, до мами. Запитала у водія, куди йде автобус, і мені сказали, що в принципі краще не в’їжджати в Слов’янськ, тому що там відбуваються якісь бої. Які бої? Хто? За що? Я перетелефонувала родичам, запитала, якщо я вийду просто на трасі Харків – Ростов, мене заберуть звідти? Мені сказали, що краще вийти там і чекати, але в Слов’янськ не в’їжджати. Дороги перекриті й автобуси не ходять, усе сполучення скасувалося.

Мама зателефонувала: «Усе кидай, щось незрозуміле починається

Наступного дня я не змогла поїхати на роботу, тому що не було транспортного сполучення. Ми, вчителі, зібралися й найняли таксі, тому що потрібно було їхати в школу. Їхали вже через блокпост, який організували теж місцеві люди. Що в них було в голові, які цілі вони переслідували, ми не знаємо.

Ми, вчителі, закінчили навчальний рік. Звісно, випускного практично не було. На жаль чи на щастя, вийшло, що ми з чоловіком планували поїздку до його сестри, і в дні, коли бомбили Слов’янськ, виїхали автобусом до Харкова. Потім ми виїхали до Ізраїлю, і там залишалися практично місяць, тому що нам усі родичі та знайомі писали, як все погано в Слов’янську й Миколаївці. Ми хотіли летіти, рвалися додому з Ізраїлю. Найстрашнішим було, що можуть загинути батьки. Слава Богу, з батьками все добре, наш будинок не постраждав.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Миколаївка 2014 Текст Історії мирних жінки чоловіки молодь 2014 переїзд безпека та життєзабезпечення
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій