Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Анатолій Миколайович Шевченко

"Мама померла у підвалі. Ми не змогли її як слід поховати"

переглядів: 107

Я заслужений артист України. Народився в Маріуполі і 20 років працював у нашому академічному Маріупольському театрі. Перший день війни я не дуже пам'ятаю, а от другий запам'ятався тим, що у інтернат по сусідству з нами прилетіла ракета і повибивала шибки у нашому домі. З того часу ми місяць просиділи у підвалі. 

Найскладніше було з мамою. Води не вистачало, їжі теж, вона відмовлялася їсти. Тепер я зрозумів, що вона хотіла, щоб ми з сестрою не голодували. Певно, думала, що вже стара, все одно помре. І померла таки у підвалі. І найгірше, що ми не змогли її як слід поховати. Був мороз. Винесли на клумбу біля дому, а там іще п'ять таких, як мама, лежали у ковдрочки загорнуті. А потім нас вигнали 26 березня під автоматами, повезли у Новоазовськ. Так мама і залишилася там лежати. 

Нас було чоловік 40 у тому підвалі. Спочатку був кожен сам по собі, а потім уже організувалися, бо їжа у всіх майже позакінчувалася. Все, що лишилося, збирали докупи, зливали воду з труб, кип'ятили її і пили. 

Найбільше шокувало те, що у підвалі нас була лише третина, яка підтримувала Україну, а всі інші казали, що нас обстрілює "Азов" з Азовсталі. Що літаки і бомби - це все азовці. І їм неможливо було нічого довести. 

Приїхали "асвабадітєлі", звільнили від усього. Підпалили наш під'їзд - він вигорів. Нічого не можна було зробити: він горів, а ми дивилися, як палає наше добро. Ми жили у мами, моя квартира розбомблена наполовину. Дім стоїть, але немає ні кухні, ні туалету. Туди вже не було можливості піти подивитися, лівий берег бомбили жахливо. 

З Новоазовська нас переправили до росії, а там ми з сестрою виїхали до Владикавказу, через Грузію в Європу, а з Європи вже в Чернівці. Тепер я працюю у театрі в Ужгороді. Місяць, мабуть, зайняла дорога. У росії були люди, які нам допомагали, але вони такі зомбовані, що просто було незручно при них щось говорити. У Грузії було дуже приємно перебувати: там була свобода і грузини дуже гарно ставилися. У нас у кишені було 30 доларів, ми їх витратили на дорогу. 

Я думаю, війна закінчиться нескоро. Мені вже 68 років, яке моє майбутнє? Мені - аби мене поховали в Україні.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 2023 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли втрата близьких безпека та життєзабезпечення вода житло непродовольчі товари літні люди (60+) внутрішньо переміщені особи перший день війни Обстріли Маріуполя їжа окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій