Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Михайло Сергійович Фіньков

«Мама отримала контузію, сестра та її маленький син зазнали психологічних травм»

переглядів: 192

До війни я жив у Бучі, а рідні – в Маріуполі. 24 лютого прокинувся о п’ятій ранку. З новин дізнався про повномасштабне вторгнення. Потім почув вибухи. Опівдні побачив заграву пожежі з боку Гостомеля. Через три дні окупанти вторглися в наше місто.

Були перебої зі світлом. Готувати доводилося в кімнаті, щоб не піддаватися небезпеці. Добре, що в мене були хороші сусіди. Ми допомагали одне одному долати труднощі.

Був дефіцит продуктів. Власники деяких магазинів роздали все, що в них було. Інші крамниці люди розграбували, бо не мали чого їсти. У найближчому магазині можна було набрати воду. Запасів ліків я мав.

Я довго не міг зв’язатися з рідними, а потім вони написали, що виїхали з Маріуполя. Вони провели місяць під бомбардуваннями. У їхній квартирі було п’ятнадцять чоловік. У сусідню квартиру влучив снаряд. 

На щастя, рідним вдалося вибратися. Зараз моя родина мешкає у центрі України, а я – в Києві. Знайшов тут роботу. Знаю, що мій будинок згорів. Про це я дізнався від друга, який майже місяць прожив у підвалі.

Мама працювала в дитячій лікарні, на яку росіяни скинули авіабомбу. Було багато загиблих. Маму врятувала шафа.

Я провів в окупації два з половиною тижні. Виїхав у вантажному відсіку авто Нової Пошти. Дорогою водій підібрав людину, яка пройшла пішки двадцять кілометрів. Моя дівчина виїхала на автобусі.

Мене шокує те, що через кровожерливого сусіда страждає мирне населення. Водночас я дуже гордий за нашу націю, що чинить потужний опір. Я сподіваюсь, що ворожа держава отримає по заслугах, тому що не можна так вчиняти з людьми.

Моя мама отримала контузію, тепер не чує на одне вухо. Сестра та її маленький син зазнали психологічних травм. Зараз уже майже оговталися. Сестра знайшла роботу, хоча й за маленьку зарплатню. Я підтримую з ними зв’язок, допомагаю. Також їм дуже допоміг центр ЯМаріуполь: підготував дитину до школи, забезпечив продуктами. Можливо, в майбутньому рідні переїдуть до мене.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Буча 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки діти переїзд зруйновано або пошкоджено житло поранені психологічні травми обстріли втрата роботи безпека та життєзабезпечення вода здоров'я харчування дітей житло робота діти внутрішньо переміщені особи перший день війни Обстріли Маріуполя їжа розлука з близькими окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій