Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Юлія Радіонова

«Люди виставляли відра на вулицю і збирали воду, щоб зварити поїсти»

переглядів: 642

Коли від обстрілів здригалася земля, а Юлія не могла додзвонитися рідним, стан безпорадності був нестерпним. Сім'я з маленькою дитиною змушена була виїхати з рідного селища.

Війна мене торкнулася в кінці березня 2014 року, коли був захоплений Слов'янськ. Багато чоловіків там працюють. Як тільки місто було захоплене, рух до Миколаївки було перекрито. На вихідних нам потрібно було поїхати до Слов'янська і купити взуття. На жаль, ми не змогли проїхати. Мене вразило, коли під'їхали до першого блокпосту і побачили дитину, якій дали в руки зброю, і фотографувалися біля військової техніки. Для мене це було дивно, і несвідомо з очей лилися сльози.

Обставини змусили нас з однорічною дитиною виїхати з Миколаївки. Машина, в якій сиділи п'ятеро осіб, була обстріляна. Всі дивом вижили.

Начебто на ній можна було їхати, але стекол не було, тобто ми виїжджали з Миколаївки без вікон, в обстріляної машині. Я на п'ятому місяці вагітності з маленькою дитиною. Речі були взяті буквально на перші дні, поки все стихне. А виїхали на чотири місяці.

Для нас все закінчилося, слава Богу, без жертв. На жаль, для багатьох це закінчилося інакше: убиті батьки, чоловіки, ненароджені діти. І це вже ніхто відновити не зможе.

Ці події відбилися на можливості пересуватися. Наприклад, якщо чоловік виїжджав на роботу, не факт, що він повернеться вчасно, тому що зона була перекрита, були буферні обстріли.

У Миколаївці навесні не було обстрілів, просто було щось чутно. Земля здригалася, тремтіли вікна.

Я працювала в школі. На той момент з моїм маленьким 9-місячним сином сиділа бабуся. Коли починалися обстріли і я розуміла, що бабуся з дитиною гуляють з коляскою, а я не могла додзвонитися, емоційний стан безпорадності був нестерпним.

Коли ми виїжджали з Миколаївки, я отримала аванс 900 гривень і чоловік отримав зарплату. З цими грошима - дві з половиною тисячі гривень - ми виїжджали. Поїхали в курортне місто, куди в червні почали з'їжджатися на відпочинок люди. Ціни були високі, з роботою і житлом складно.

Слава Богу, у нас були дуже хороші друзі, які в усьому допомогли. Мені допомогли стати на облік, чоловікові знайти роботу і квартиру за доступними цінами, в яку приїжджали всі родичі з Миколаївки. Тобто в трикімнатній квартирі іноді одночасно перебувало чотири-п'ять сімей. Приїжджали родичі як з Миколаївки, так і з Донецька. Було дуже складно.

Коли ми сиділи в іншому місті, намагалися додзвонитися рідним і близьким, які перебували під обстрілом в Миколаївці.

У червні почалися гарячі події в Миколаївці. Неможливо описати почуття, коли ти не можеш контролювати і не розумієш, що відбувається, ти не знаєш, чи живі вони.

Не було води, світла і газу. Був будинок, який згорів дотла. Люди залишилися без документів, без засобів. Люди, які жили в багатоквартирних будинках, виставляли на вулицю відра і тазики і збирали воду, щоб приготувати поїсти. Електроенергії та газу не було, тому розводили багаття на вулицях.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Миколаївка 2014 2021 Текст Історії мирних жінки чоловіки діти 2014 переїзд психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення здоров'я житло
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій