Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Валентина Іванівна Приходько

«Люди всі насторожені. Кожен переживає та боїться»

переглядів: 442

Мешканка Петропавлівки за свої 73 роки надовго не покидала рідний дім. Валентину Іванівну не змусили поїхати навіть розриви снарядів. Іноді їй доводилося ночувати у підвалі, але рятували сини та велика родина.

Я народилася і все життя прожила у Петропавлівці. Під час війни нікуди не виїжджала. Чоловік у мене помер ще 1975 року, коли синам по три роки було, вони близнюки. Я сама їх виховувала. Школу закінчили, в училищі навчалися, до армії випроводила, одружила їх. Нині їм по п'ятдесят. Вже й онуки, й правнуки є.

Люди всі насторожені. Кожен переживає та боїться

Коли почали стріляти, ми злякалися, а потім дізналися, що почалася війна. Будинок мій не постраждав, але часто доводилося сидіти в підвалі, й ночували там саме.

Життя, звісно, змінилося. Влітку ще куди не йшло, а ось узимку складніше. І дрова дорогі, й газ дорогий. Дуже все подорожчало. Син працює у радгоспі, за рахунок цього й живемо. Хоч якусь качку тримаємо, отримуємо зерно, б'ємо олію пісну. Так і живемо. Була корова, зараз уже здоров'я немає, корову продала.

Хочеться, щоби люди мирно жили, як раніше. Ось дівчиськом я була, всі дружили, всі свята відзначали, і пісні співали, а зараз цього немає. Люди всі насторожені. Кожен переживає та боїться.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Петропавлівка 2014 2021 Текст Історії мирних пенсіонери 2014 обстріли безпека та життєзабезпечення здоров'я літні люди (60+) 2021
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій