Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Микола Петрович Кузюбердін

«Люди змінилися, коли на їхніх очах удома валилися»

переглядів: 503

Повертаючись із Криму на батьківщину, в село Валуйське, Микола Петрович уявити не міг, що повторить долю своїх батьків і зовсім не з чуток дізнається, що таке війна.

У нас сім'я маленька, я та дружина. Ми – пенсіонери. Потроху городом займаємося. Живність не тримаємо, раптом доведеться покидати будинок, адже живемо у підвішеному стані. Раніше я 20 років у Криму працював агрономом, господарство очолював. А потім повернулися на батьківщину, в село Валуйське, за 12 кілометрів від Луганська. Тут ще встиг попрацювати до пенсії.

Ми завжди до Луганська на ринок їздили. Коли побачили хлопців із рушницями, подумали, що побузять трошки, і все припиниться. А воно не припинилося.

Прокинулися ми 12 червня 2014 року від вибухів на блокпості. Так і розпочалася ця семирічна історія. Коли стріляли, бомбили, нам пощастило – лишилися живі. А двоюрідного брата з дружиною одразу вбило прямим попаданням у будинок. Ми виїжджали звідси рази чотири, господарство залишали на тих, хто тут жив.

Ми ніколи не думали, що доживатимемо свої роки в такій ситуації. Я згадую, як слухав мамині розповіді про війну і думав: «Як люди пережили війну? Добре, що в нас її нема». Пристріт, напевно. От і нам довелося таке переживати, та ще скільки років.

Хотілося б усе забути та опинитися в іншому світі. Цей воєнний конфлікт зробив наших людей неадекватними, хворими. У когось інфаркт, хтось пам'ять зовсім втратив. Людина боїться – це закладено природою. Від страху навіть збожеволіють, і таке війна з людьми робить. Коли ми виїжджали на півтора місяці, а потім повернулися, люди дуже змінилися. Та й як інакше? На їхніх очах дома валилися.

Нам кілька років Фонд Ріната Ахметова видавав гуманітарну допомогу. Це справа хороша, і продукти, які нам давали, то була допомога ще й моральна. Ми бачили, що хтось дбає про нас, і ми не забуті.

Моя мрія – жити та бути здоровим. Жити так, щоб не зашкодити нашим онукам. А для цього, звичайно, потрібний мир.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Валуйське 2014 Текст Історії мирних пенсіонери 2014 переїзд зруйновано або пошкоджено житло обстріли безпека та життєзабезпечення здоров'я перший день війни Обстріли Луганська
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій