Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Дарина Дмитрієва

«Будь-який спогад про війну викликає в мене сльози»

переглядів: 707

Моє улюблене місто Краматорськ розвивається й радує своїх мешканців гарними краєвидами. Але, на жаль, так було не завжди.

Будь-який спогад про війну викликає в мене сльози

Коли починалися воєнні події, мені було п’ять років, і я ще ходила в садок. Одного ранку наш дитячий садок почав трястися й валитися в деяких місцях. Усі були налякані, ніхто не розумів, що відбувається і що робити. Вихователі вивели всіх дітей і терміново зателефонували батькам. Виявляється, почався обстріл.

Місто Краматорськ не таке вже і велике, злякалися всі. Я стояла і крізь сльози дивилася на дорослих із запитанням: усе ж буде добре?

Мої батьки ледве забрали мене з напівзруйнованого садка. Усі поїхали додому й деякий час сиділи в підвалі. Мені було дуже страшно, адже було відчуття, що все-таки хтось із рідних постраждає. Зрештою так і сталося. У той час, коли ми з мамою сиділи в укритті, у квартиру до моїх хрещених влучив снаряд. Він прилетів у вікно.

Було прийнято термінове рішення – зібрати речі й виїхати в Крим. Ми зібралися та їхали крізь хмари пилу, руїни, повз поліцейських і військові машини.

У Криму можна було вдихнути свіже повітря. Мені було сумно й радісно одночасно. Я раділа, що ми виїхали із цього всього. І сумувала, що ми залишили там друзів, родичів і своїх вихованців.

Ми з мамою перебували там майже два місяці, а тато залишався вдома. Але прийшов час повертатися. Я хвилювалася й боялася почути, що хтось із знайомих мені людей загинув або поранений. Але, слава Богу, усе обійшлося.

Ми довго їхали назад із думками про те, що ж буде далі. Коли ми приїхали, я попросила маму, щоб вона зателефонувала всім родичам, щоб почути їхні голоси.

Після цього нам іноді були чутні постріли, але вони були далеко від нас і нечасто. Потім ми переїхали в інший будинок. Усе було спокійно. Я пішла в 1 клас. Після знайомства з однокласниками і розмов про війну я зрозуміла, що мені пощастило. Багато хто втратив рідних, будинки і все, що у них було.

Я рада, що зараз усе спокійно й добре. І навіть через шість років я пам’ятаю все до найдрібніших деталей. І згадую про це зі сльозами на очах. Будь-який спогад про війну викликає в мене сльози.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Краматорськ 2020 Текст Історії мирних діти 2014 2020 обстріли безпека та життєзабезпечення внутрішньо переміщені особи обстріли Донецька
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій