Шевченко Євгенія
Комунальний заклад освіти "Міський юридичний ліцей наукового спрямування при Університеті митної справи та фінансів" Дніпровської міської ради
ВчителЬ, який надихнув на написання есе: Довга Світлана Василівна

Війна. Моя історія

Двадцять третє лютого 2022 року було для мене звичайним спокійним днем, без зайвих думок. Зроблене домашнє завдання лежало на столі, перед тим, як я пішла спати, але хто б знав, що завтра в школу я не піду…

Якщо б я могла залишити таке повідомлення мені минулій, - вона нізащо б не вгадала правильної відповіді. Будь-що: хвороба, чийсь день народження, незрозумілим чином зламана нога, але точно не те, що сталося насправді. Цією відповіддю була картинка, яку я вже ніколи не забуду – увімкнений телевізор та мати, яка невпинно плакала.

Ні, ніхто не будив мене о четверній ранку і не змушував збирати «тривожну валізку», слово «війна» застало мене зненацька, бо це було останнім, що я сподівалася почути. Але хвилювання та страх, які мене переповнювали в той момент, ніколи б не дали мені усвідомлення повної картини того жаху, що мав статися потім.

Лише фотографії зруйнованого Херсону привели мене до тями, бо в голові промайнула думка : «Я була тут два місяці тому…», проте усвідомлення того, що там знаходилась частина моєї сім’ї, ще дужче та болючіше різало гострим лезом душу. Постійні тривоги, безмежні підвали-укриття, в яких мені прийшлося ночувати та інші незручності війни ніколи не зрівняються зі страхом втратити когось близького тобі. Воно того не варте.

Чи зробила мене війна стійкішою? Так. Чи змусила мене щось усвідомити? Так, і ще раз так. За цей час я зрозуміла, що людське життя – це дуже цінна та в той же час неоднозначна річ. Інколи тридцять мільйонів людей хочуть забрати лише одне життя, а інколи один хоче забрати життя тридцяти мільйонів. Але у підсумку страждати мають обидві сторони.

Повномасштабна війна змусила усю мою сім’ю переосмислити принципи та погляди на життя. Побачивши скільки жертв може бути лише через бажання безглуздої влади, розуміємо наскільки цей світ може бути божевільним. Тому саме в цей час головне – піклуватися про себе, свою родину та свій народ, бо тільки разом ми зможемо підтримувати один одного, незважаючи ні на що.