Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Надія Чікмень

«Літаки прицільно скидали бомби на місто»

переглядів: 121

У перший день повномасштабної війни ми прокинулись о п’ятій ранку і почули перші вибухи. Ми одразу не зрозуміли, що відбувається, але коли увімкнули телевізор, то з'ясували, що розпочалася війна.

Я збиралась на роботу, чоловік мене відмовив. Ми залишились вдома і спостерігали, як будуть розвиватися події. Моя сестра навчалась у Маріуполі на кондитера, син навчався у будівельному ліцеї. Що робити? Вирішили, що залишаємося вдома, будемо чекати, що буде далі.

Наступного дня ми вже зрозуміли, що все серйозно. Я хотіла дітей відразу ж відіслати подалі з міста, але нам сказали, що вже розбили залізницю, і виїзду з Маріуполя немає.

Було дуже страшно, тому що місто розпочали сильно обстрілювати, все навколо почало горіти, і ми зрозуміли, що потрібно виїжджати.

Коли ми спробували, нам сказали, що місто повністю заблоковане, і виїхати з нього неможливо. Було страшно, я хвилювалась за дітей – за сестру і сина. Ми намагалися жити в новій реальності.

Другого березня нам сказали, що буде зелений коридор на виїзд з Маріуполя. Ми всі разом поїхали до Драмтеатра, але коли туди приїхали, наші військові відправили нас додому. З того часу у місті не стало ні світла, ні зв'язку. Ми повернулися додому і розмірковували, як нам вибратися з Маріуполя, тому що обстріли були дуже сильними. Спати було взагалі неможливо, я два тижні не спала. Сиділи здебільшого у підвалі.

Було дуже страшно, тому що прилітало в сусідні будинки, вони горіли. Ми хвилювалися, щоб у наш дім не прилетіло. Готували їжу у чавунному каміні, який побудував чоловік. Пристосувалися. Запаси продуктів у нас завжди були.

Обстріли Маріуполя посилювалися. Прилетіло у великий будівельний супермаркет, і ми зрозуміли, оскільки ми не можемо виїхати з міста, в будь-який момент можуть поцілити у наш дім. Я бачила перед собою смерть, не розуміла – чи залишимося ми живими, чи ні. Було надзвичайно страшно. Ми молили Бога, щоб був хоч якийсь коридор на виїзд із Маріуполя.

Якось я стояла біля вікна. Ми жили у приватному будинку навпроти порту. Світла не було, і я почула гудіння літака.

Я побачила, як він скинув бомбу прямо на порт, і це було настільки страшно! До мене тоді прийшло розуміння, що росіянам нікого не шкода. Їм байдуже на людей, дітей. І якщо вони скинуть бомбу на наш дім чи на сусідський, то це ніби ти дивишся в очі смерті.

Ти розумієш, що виїхати неможливо, зробити нічого не можеш, просто сидиш в очікуванні, що ж буде далі. Це було так страшно, коли літаки скидали бомби, вони це робили прицільно.

А другий страшний момент був під Запоріжжям, коли ми евакуйовувалися. Окупанти почали обстрілювати машини, які виїжджали з Маріуполя. Ми лежали в окопах, як нам порадили українські військові.

Вороги поцілили в останню машину колони. Там були дорослі і діти в крові. Шість осіб постраждало, вони були в тяжкому стані, але нібито живі.

Коли ми виїжджали, дорога була вся в мінах. Ми не знали, куди ми їдемо, де зупинимося. Я сама з Івано-Франківщини, думали їхати до родичів. Так і вирішили, зараз ми тут.

До війни у нас з чоловіком була робота. Чоловік – будівельник, він займався ремонтами, я працювала в санаторії, а коли він закрився, я стала прибирати квартири по Маріуполю і випікала торти. Зараз ми обоє без роботи, тому що живемо в невеличкому селі. У місто ми не переїжджаємо, бо там може бути неспокійно.

В Івано-Франківську у мене діагностували рак молочної залози, хоча до цього у Маріуполі все було добре. Жахи війни спровокували цей рак. Зараз лікуюсь, тому не можу працювати.

Хотілося б, щоб війна закінчилася швидше, тому що страждають люди. Війна приносить тільки біль і жах.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки діти переїзд психологічні травми обстріли втрата роботи безпека та життєзабезпечення здоров'я робота діти внутрішньо переміщені особи перший день війни Обстріли Маріуполя окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій