Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Олександра Ігорівна Денисова

«Кожні пів години телефонувала батькам: я переживала за них, а вони – за мене»

переглядів: 116

До 17 років я жила в Маріуполі. Потім переїхала до столиці і вступила до Київського університету. Часто приїжджала в рідне місто до батьків. 

24 лютого я прокинулася о пів на сьому від вибухів. Кожен наступний вибух лунав гучніше. Я згадала події 2014 року, що відбувалися в Маріуполі. Із соціальних мереж дізналася, що почалася війна. Відразу зв’язалася з батьками. Вони сказали, що у них відносно спокійно. Я зняла кошти з картки й пішла до магазину. Усюди були черги. Я чула гул літаків і звуки вибухів. Весь день я провела з телефоном у руці: кожні пів години телефонувала батькам. Я переживала за них, а вони – за мене. Була навіть думка поїхати в Маріуполь. Це був дуже страшний день. Пам’ятаю, в Києві відчувалося, що війна зовсім поруч.

Батьки виїхали завдяки сусіду, який у березні приїхав із Запоріжжя по речі. Він забрав їх. А із Запоріжжя вони потягом доїхали до Києва. Зараз ми живемо втрьох в одній кімнаті. Я вдячна власниці кімнати за те, що вона дозволила нам мешкати разом. 

Найбільше мене шокувало те, що сталося з моїм рідним Маріуполем. Росіяни розбомбили місця, де пройшло моє дитинство та юність.

Я тяжко переживала удар по драмтеатру. Схудла від постійного нервового напруження. Був період, коли не могла навіть встати з ліжка. 

Мене шокує все, що стосується загибелі мирних людей. Наприклад, нещодавня трагедія в Дніпрі. Не можу спокійно дивитися на те, як окупанти знищують наші міста і вбивають ні в чому не винних людей. 

Хочеться, щоб швидше закінчилася війна, але я розумію, що не все так просто.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Київ 2014 2022 2023 Текст Історії мирних жінки чоловіки переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення житло непродовольчі товари внутрішньо переміщені особи перший день війни Обстріли Маріуполя їжа
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій