Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Ольга Сергіївна Санжаревська

«Наше коло родинно-дружнього спілкування розірвано назавжди»

переглядів: 156

Родина з Мар’їнки через війну за лічені дні втратила дім, бізнес і спокійне життя. Зараз вони вимушені жити по чужих домівках. 

24 лютого ми були вдома в Мар’їнці, а син, студент першого курсу, знаходився в Харкові. Перші вибухи його збудили в гуртожитку.

Ми одразу отримали сильний стрес від розуміння того, що почалася повномасштабна війна, і нерозуміння: що далі робити і куди їхати.

Наш син знаходився в Харкові без зв’язку, грошей, їжі та води в підвалі гуртожитку, і ми десь тиждень або трохи більше не знали, як його забрати звідти. Бо в місті була паніка, обстрілювалася чугуївська траса, а це - той напрямок, яким раніше можна було їздити з Донецької області до Харкова: тож ця дорога стала небезпечною.

Потім стався шок, коли згорів наш будинок в Мар’їнці. Також був повністю знищений наш невеличкий бізнес, а ще у місті загинули декілька наших знайомих.

З 24 лютого ми з дітьми пробули в Мар’їнці три тижні. Мар’їнка – це містечко, де люди звикли до бойових дій.

На початку повномасштабної війни запасів харчів вистачало. Мій чоловік мав невеличкий бізнес з виробництва питної води. Він не міг покинути місто і район, бо була велика потреба на той час у питній та технічній воді. Підкреслю: це соціальна відповідальність, а не питання заробітку грошей. Ми не могли кинути людей, які на нас розраховували: ми повинні були доставити людям питну воду. До середини березня виробництво води працювало, й між обстрілами ми намагалися доставити таку необхідну воду людям. Потім перебили електрику. Виробництво стало. Потім все згоріло...

В середині березня я з дітьми евакуювалася з Мар’їнки, а чоловік залишився. Але після того, як 2 квітня згорів будинок, він теж виїхав. Ми всі разом кілька разів переїжджали, і нарешті, все ж таки тимчасово оселилися в столиці – нас прихистили чужі люди. 

Але все одно ми страждаємо, тому що наші батьки переїхали до Павлограда Дніпропетровської області, інші родичі поїхали на Закарпаття, друзі й куми теж повиїжджали в різні куточки України, багато хто – за кордон. Коло родинно-дружнього спілкування розірвано, напевно, назавжди.

Нині ми всі працюємо. Робимо те, що й раніше робили. Син теж знайшов роботу. Він перейшов на другий курс, навчання буде дистанційним, тому є можливість працювати.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Мар'їнка 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки молодь переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли втрата близьких безпека та життєзабезпечення вода житло непродовольчі товари робота внутрішньо переміщені особи перший день війни їжа розлука з близькими 2022
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій