Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Ніна Григорівна

«Коли в хаті все порозбивало, ми зрозуміли, що це не жарти»

переглядів: 110

В Харкові на квартирі у Ніни Григорівни жив студент з Полтавщини. Коли його поранило під час обстрілу, вони разом вирушили до Полтави

Мені 62 роки, жила я в Харкові біля лісопарку: це, вважай, вхід із Бєлгорода, то в нас там дуже шумно було. Дуже громили. 

Ми прокинулися від гуркоту, всі повискакували на вулицю – подивитися, що сталося. Ніхто нічого не розумів. Відразу нам усе вимкнули, на роботу ніхто не пішов. І почалося оце бахкання. Ми сиділи в підвалі всі. Кошмар якийсь! Просто кошмар! 

Усе кругом було закрито. Ні хліб, ні ліки неможливо купити. Такий бардак був! 

У мене була температура 39,5 і почалося запалення легень - я в підвалі його підхопила. Наверх прибіжиш – їсти зварити неможливо. Ми не встигали. Вимикали все: газ не йде, вода не біжить. Ще й стріляють без кінця. Треба було весь час бігати, інакше… Словом, багато було труднощів. Ні продукти, ні ліки ми не могли купити. У черзі по ліки стояли по три-чотири години. Поки дійшла та черга, препаратів від запалення легень уже не лишилося. Як можна було там жити?

Шокувало все, бо я ж не звикла до такого. В хаті порозбивало все: вибило вікна разом із рамами, все поламало. Шокувало, як поранило цього хлопчика з Полтави, який у мене на квартирі жив.

Словом, ми глянули, що це не іграшки, і вирішили поїхати звідси до Полтави. Я з сином тут. А ще один син, невістка, чотирирічна онучечка живуть в глибині Харкова. Якось оте все витримують, я не знаю. Я їх сюди кликала, кликала – не можу докликатися! Переживаю за них.

Ми ледве знайшли машину, щоб виїхати. Знайомий довіз нас від дому до вокзалу. Там недалеко, та довелося заплатити добрячу суму - за малі гроші ніхто б нас не повіз.

Транспорт не ходив. Приїхали на вокзал, а там людей! Стати ніде було! І ми виїхали аж о сьомій вечора. Сіли в поїзд, битком набитий, і поїхали.

Куди приїхали, туди й приїхали – до Полтави. Цей хлопчик, що в мене жив, із Полтавської області - він нас сюди привіз. Я його маму знаю, вона в мене була. Отак і приїхали.

А в домі у нас нікого не лишилося. Всі повиїжджали, хто куди міг. Зараз уже починають повертатися, заселятися. І ми як приїхали, тут треба заплатити за все на світі. 

Роботи немає ні в мене, ні в сина - він будівельник. Влітку комусь щось робив, а зараз уже нічого. Хто зараз будується? І в мене немає роботи. Живемо по мінімуму, як можемо.

Переживаю, але стараюся якось триматися. Зі стресом боремося, долаємо. Хіба хтось чимось може допомогти? Ніхто й нічим. Життя таке. Така ситуація. Сподіваємося на краще, цим себе і заспокоюємо. 

Я вважаю, що війна скінчиться весною. Мені так хочеться, щоб швидше! Я все-таки думаю, що весною. Ми ж так ото: то на осінь переносимо, то на зиму, а воно все ніяк не закінчується. 

Думаю, що майбутнє буде гарним. Усе відбудується, все зробиться. Тільки коли це все почнеться? Звісно, буде дуже важко. І не швидко. Це ж з нуля починати. Стільки всього підняти з руїн – це дуже, дуже важко! Але будемо сподіватися. Тільки й живемо надією.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Харків 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери діти переїзд зруйновано або пошкоджено житло поранені психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення вода здоров'я житло літні люди (60+) діти внутрішньо переміщені особи перший день війни їжа розлука з близькими
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій