Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Олег Зима

«Коли закінчиться війна, я насамперед поїду на «Донбас Арену»

переглядів: 988

Ми отримали землю від сільської ради, по 10 соток. І почали будуватися ще з попередньою дружиною. Побудували тільки цокольний поверх і розійшлися. Було важко. Потім зійшовся я з Валею, другою дружиною. Ми спочатку жили в підвалі. Дівчинка ходила в садок, дочка. І говорила, що там діти не вірили, як можна жити в підвалі?

Коли закінчиться війна, я насамперед поїду на «Донбас Арену

Коли першу кімнату обробили – скільки радості було! Які діти були щасливі, ще ж маленькі, двоє дітей було. Стільки радості! Телевізор з’явився чорно-білий – стрибали. Доміно, книжки, більше нічого не було.

Потім кухню зробили, потім якісь меблі з’явилися – усе це були радості. Я часто кажу друзям: мені циганка наворожила, щоб я все життя будував. Вони ж не проклинають, вони кажуть: щоб ти все життя будував. Роблю своїми руками.

Коли закінчиться війна, я насамперед поїду на «Донбас Арену

Ось ванну зробили. Дружина місяці два мало не літала! Тому що купити – це одне, а самому зробити як ти хочеш, як у тебе є можливість грошова, це інше.

У 2015 році, коли Восточний бомбили 24 січня, у нас влучив снаряд просто у двір. Воронка досі залишилася. Постраждало тоді будинків 30. Звичайно, у нас всі шибки, усі вікна, двері повилітали, теплиці, сайдинг... Але, слава Богу, все вдалося відновити.

Коли закінчиться війна, я насамперед поїду на «Донбас Арену

Дружина з дітьми знаходилася в будинку. Коли почалися сильні обстріли, вона в чому була, в халатику, вискочила. А це зима! Дітей вкрила курточкою. І вони під обстрілом бігли. Солдати їм допомогли подолати дистанцію, ближче до Виноградного. Там посадили її на машину... Вона такий стрес отримала, що не змогла тут більше жити.

Зараз ми вже звикли. Буває, працюєш на городі – тут постріли. Ну, ми далі спокійно працюємо. Але коли вже починає будинок труситися, тоді спускаємося вниз. Звичайно, людина така істота – до всього звикає.

Коли закінчиться війна, я в першу чергу, звичайно, поїду на «Донбас Арену» і подивлюся на улюблену команду. Вболіватимемо всі разом, прозвучить пісня шахтарська. І ми згадаємо, як ми жили, і будемо думати про те, щоб жити ще краще. Особисто я оптиміст.

Коли закінчиться війна, я насамперед поїду на «Донбас Арену

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Піонерське 2018 Відео Історії мирних чоловіки зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення житло
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій