Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Данило Андрійович Заводчиков

«Коли я зрозумів, що це — війна, дружина була на восьмому місяці вагітності»

переглядів: 717

До початку воєнних дій я проживав в Алчевську Луганської області. Моя сім’я - батьки, дружина й шестирічна дитина. Я закінчив ПТУ та працював кухарем. Потім, уже під час війни, влаштувався на хімічний завод.

Ми зрозуміли, що відбулися зміни, коли все почало закриватися. Не було роботи, нічого не було. Тоді я зрозумів, що це — війна. Дружина була на восьмому місяці вагітності в серпні 2014 року.

Коли я зрозумів, що це — війна, дружина була на восьмому місяці вагітності

Луганськ бомбили щодня, а в нас тряслося скло. Усі боялися, обговорювали, як буде далі, і хто куди їде. Багато хто роз’їхалися, зі знайомих в Алчевську майже нікого не залишилося. Дорогою можна було ходити пішки, у місті майже нікого не було. На щастя, наше місто не потрапило під бомбування. Але від нас за 40 кілометрів знаходиться Луганськ, і добре було чутно вибухи, бомбування. Найбільше запам’ятався страх людей, які залишилися. Не хочу переживати більше такі емоції.

В Алчевську ми прожили до 2017 року. Я працював на заводі, дружина була в декреті. На той час завод був ще під контролем української влади. Після того, як його «націоналізувала» місцева влада, ми вирішили виїхати, тому що ніякого майбутнього не було. Ми не пошкодували.

Упродовж трьох років магазини відкрилися, але всі перейшли на російські рублі. Нам довелося звикати до них і до маленьких зарплат. На заводі зарплати були невеликі, доводилося підробляти, поки дружина була в декреті. Приблизно рік я пропрацював на двох роботах.

Коли все почалося, приблизно із серпня в магазинах не було м’яса взагалі, одна ковбаса. Але ми й цьому були раді. Так було кілька місяців. Потім почали привозити російські й білоруські товари.

Ми отримували виплати на дитину. Якось раз давали дитяче харчування. Я вже точно не пам’ятаю, якого розміру були виплати.

Зараз почуваємося в безпеці. Допомагає те, що є дах над головою та стабільна робота.

Наш переїзд відбувався дуже важко. Ми переїхали, тому що в Запоріжжі в нас був родич, і він нам допоміг. Спочатку переїхав я, через півтора місяці влаштувався на роботу, і сюди переїхала дружина.

Найціннішим і важливим за останні роки для мене стала стабільність і безпека родини. Восени дитині буде сім років; приїхав, коли йому виповнилося три роки. Цього року він піде в перший клас.

Перший рік було важко, а зараз уже звикли. На окупованій території залишилися наші батьки, але теща і тесть збираються переїжджати сюди.

Мрію, щоб не було війни. Щоб непідконтрольна територія знову була підконтрольною Україні, щоб ми могли з’їздити до рідних у гості. Я вже два роки не можу їх провідати. Цього дуже сильно хочеться.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Алчевськ 2014 2017 2021 Текст Історії мирних жінки чоловіки діти 2014 переїзд безпека та життєзабезпечення 2021
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій