Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Інга

«Коли я перебувала у квартирі, вибухова хвиля вибила вікно в одній із кімнат»

переглядів: 663

Дуже довго розум донеччан відмовлявся приймати той факт, що в місті почалася війна. Але довелося і під обстрілами побувати, і про родичів перейматися, і дізнатися про гіркоту втрат. Ті, хто мешкають на мирній території, на думку Інги, просто не розуміють свого щастя.

Війна – це страх якийсь, тваринний страх і людські втрати. Почалася весна 2014 року, і почалося відчуття, що щось назріває. Виразно відчули всю серйозність того, що відбувається, 26 травня, коли розпочалися бойові дії саме в Донецьку.

Я саме поверталася з роботи, зайшла на ринок щось купити, а люди кажуть: «Там щось димить, щось голосно». Я навіть нічого не зрозуміла. Думаю, мало чого люди панікують. А потім прийшла додому, і всі почали говорити, що почалися серйозні бойові дії, що все закрутилося. Наступного ранку наш район затих, життя ніби завмерло, а за кілька днів усе повернулося в нормальне русло. Але вже було зрозуміло, що якийсь рубіж перейдено.

На щастя, бойові дії бачити не доводилося, лише чути. Коли я перебувала у квартирі, вибухова хвиля вибила вікно в одній із кімнат. А чули стрілянину неодноразово і поруч, і подалі. І завжди було дуже неприємне почуття, що ти вплинути на це не можеш і почуваєшся якимось маленьким, незахищеним.

Дехто казав, що все це швидко закінчиться, до осені-літа ми відпочинемо десь, на море з’їздимо, повернемось – і буде спокійно. Але дехто казав, що все затягнеться надовго, як Придністров’я, і таке інше. Звичайно, переймалися через родичів і знайомих, дізнавалися хто де, чи не постраждав ніхто, перекличку робили, хто де живе, який стан і взагалі.

Крім того, як вилетіло вікно, запам’яталося, як загинула наша знайома, яка їхала автобусом і потрапила під обстріл у Волновасі. А ще в Слов’янську родичі живуть, я до них улітку 2014 року приїжджала. Місто запам’яталося порожнім, без світла, без води, у ньому було дуже мало людей.

Війна вплинула на наше мислення. Коли все загострюється та ситуація загострюється, то відчуваєш, що все інше втрачає свою значущість. І тоді думаєш, що головне – мир і здоров’я, щоб усі оточуючі та близькі люди були живі.

Блокпости, які виникли через цей конфлікт, ускладнюють спілкування з родичами. І так їх не бачиш, а тут ще епідемія. Якщо раніше було все набагато мобільніше та швидше, то зараз ускладнилося відчутно. Але загалом життя триває. Є в ньому і свої радощі, не без цього.

Безпеки немає, звісно. Особливо гостро це відчувається, коли виїжджаєш у якісь мирні міста, кудись за кордон. Люди не розуміють щастя, вони живуть на мирній території, їм не потрібно перейматися, почнеться обстріл чи ні.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Донецьк 2014 2021 Текст Історії мирних жінки молодь 2014 зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення житло 2021
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій