Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Наталія Федорченко

«Коли стріляють, потрібно не зациклюватися, а просто продовжувати жити»

переглядів: 627

Війна – це погано. Ні роботи немає, ні виїзду. До війни автобус ходив щогодини, а зараз раз на тиждень. Усе в 2014 році почалося і не відомо, коли закінчиться.

Коли були обстріли й летіли «Гради», це було на наших очах. Ми сиділи в підвалах, говорили між собою: «Терпіть, головне – не бійтеся. Якщо починають стріляти, біжіть у підвал. Головне – не хвилюйтеся». Один одного підтримували хорошим настроєм. Напевно, така підтримка була одним із важливих аспектів, щоб люди якось зібралися, не впадали у відчай, підтримували один одного хорошими словами. Щоб поганого не відчували, заспокоювали.

У дитини спочатку сильна істерика була. Я заспокоювала: «Усе пройде, усе пройде». І зараз усе нормально з нею. Возили в оздоровчий табір. Найголовніше, що дитина стабільна, спокійна. Коли стріляли, хата ходором ходила, а вона спокійно спала й нормально себе почувала. Це тому, що я її заспокоювала. Казала, що все буде нормально, щоб не переживала, що мама поруч. Вона це собі вселила, і тепер все нормально. Це, напевно, найважливіший аспект для батьків, коли з дитиною все добре.

Найбільше запам’яталося, як у сусідів було пряме влучання. Сусідці було лише 52 роки... Ми дуже добре дружили, спілкувалися. Вона була для мене другою мамою. Минуло чотири роки. У мене до цих пір у душі й перед очима це.

Сусіди виїжджали, а потім поверталися додому, навіть молода сім’я, у якій троє дітей. Вони виїхали, а зараз повернулися в селище.

У нас криниця, тому вода є, а продукти на дитину Рінат Ахметов давав. Якщо щось треба, у нас є магазин або запаси в підвалі.

Я кажу: без паніки. Головне – вірити в себе, ні на чому не зациклюватися. Коли стріляють, є такі люди: «Ой, стріляють у нас, ой так страшно!» А потрібно не зациклюватися на цьому, просто продовжувати жити. Себе заспокоювати, що все буде нормально, усе буде добре, це колись закінчиться – і якось легше стає. І іншим так бажаю.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Селище Зайцеве (Бахмутка) 2014 Текст Історії мирних жінки 2014 обстріли безпека та життєзабезпечення вода діти їжа
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій