Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Роман Морару-Бурлеску

«Коли почалися бойові дії в Донецьку, ми все одно оперували хворих»

переглядів: 763

У рідному Луганську я працював онкоурологом в обласному онкологічному диспансері. Крім престижної і, що важливо, добре оплачуваної роботи, я обзавівся власним житлом, у якому з дружиною ростили маленького сина. До цього благополуччя я йшов майже десять років. Коли починався Майдан, ми працювали в штатному режимі, оперували планових хворих. У мене було до чотирьох операцій на день. Те, що відбувалося в Києві, було для нас чимось далеким.

Події, що відбулися влітку 2014 року, назавжди врізалися в мою пам’ять. Персонал онкодиспансера працював до 4 липня 2014 року. У той день у лікарню вперше влучив снаряд.

Напередодні під обстріл потрапила будівля обласної держадміністрації. За кілька днів після першого обстрілу онкодиспансер закрили. Я залишився в Луганську, а дружину з трирічним сином заради їх безпеки й мого спокою ще в травні відправив до Бердянська.

Коли почалися активні бойові дії в Донецьку, ми все одно виходили на роботу. Щодня чергували три операційні бригади. У палатах лежали поранені військові з одного й з другого боку. Нам було все одно, хто на операційному столі. Важливо – повернути людину до життя.

4 липня о п’ятій годині ранку снаряд влучив в онкодиспансер. Я був тоді вдома. Коли приїхав на роботу, побачив зруйновані кабінети в поліклініці. Уламками побило наше відділення, постраждав дах у хіміотерапії, пошкодило проктологію. У всьому диспансері вибило вікна, уламки скла поранило людей. Добре, що обійшлося без летальних випадків.

Головний лікар прийняв рішення про евакуацію, і весь персонал був відправлений у відпустку. Поруч із нашим диспансером розташувався військкомат.

Сподіваючись, що ситуація незабаром зміниться, я поїхав на курси в Національний інститут раку. У столицю до мене приїхали дружина із сином. За місяць, коли закінчилося навчання, ми прийняли рішення не повертатися до Луганська.

У кінці серпня я знайшов роботу в Маріуполі, у приватній онкоклініці. Тільки-но почали оформляти документи, з’ясувалося, що в 10 км від Маріуполя може знову початися війна. Не хотілося знову пережити те, що було в Луганську. Тому знову – збори та виїзд вже з Маріуполя.

Знайомі запропонували зупинитися в Кривому Розі. Знову наймана квартира, спроби обжитися на новому місці – вже стандартні процедури. Але як онколог я там не міг розвиватися. Вузькому спеціалісту важко було тоді знайти роботу за фахом на підконтрольній території. Довелося в жовтні повертатися до Луганська.

Диспансер за відсутності лікарів і пацієнтів був військовою комендатурою і, по суті, казармою. Медичному персоналу довелося власноруч відновлювати, відмивати лікарню. Робота в диспансері потроху відновлювалася. Дивом вціліло тільки дороге медичне обладнання.

Я знову розіслав своє резюме в різні медичні установи на підконтрольній українській владі території. Відгукнулися з Черкаського обласного онкодиспансеру. У грудні я поїхав на співбесіду. Усе пройшло чудово. Домовилися, що на початку весни я із сім’єю переїду до Черкас. Коли колеги дізналися про це, не скажу, щоб раділи, але ніхто й не дорікав. Знаєте, особливо ніхто нікого не тримає. Не подобається, треба змінити місце – їдь, це — твоє право. Деякі, правда, намагалися відрадити.

У середині січня я з дружиною й сином виїхали в містечко Кремінна, що під Луганськом. Там саме відкрився онкодиспансер. Попрацювали трохи і там, а в кінці зими поїхали в Черкаси. Це був уже сьомий переїзд нашої сім’ї. І, як ми сподіваємося, останній. У Горлівці в мене залишилися батьки-пенсіонери та брат.

Колись, після поїздок до Києва, ми з дружиною мріяли про те, щоб жити біля Дніпра. Бажання здійснилося в Черкасах. Неважливо, що за жодних обставин, як хотілося б. Головне — всі живі-здорові. Решту – заробимо.

Назад до Луганська, як би не змінилася ситуація, ми вже не повернемося. Така кількість зброї, розтяжок, мін, яка там залишилася, ще довгі роки буде таїти в собі небезпеку. Це лякає. Я не хочу ризикувати життям дитини.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Луганськ 2014 Текст Історії мирних чоловіки здоров'я
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій