Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Вероніка Сергіївна

«Коли на вулиці загинуло 11 осіб, я зрозуміла, що треба виїжджати»

переглядів: 638

Співробітниця Луганської академії культури згадує, як про початок бойових дій їй повідомили студенти. Навіть після обстрілу облдержадміністрації вона продовжувала ходити на роботу. Коли ж одного дня в місті загинуло 11 осіб, вирішила, що пора виїжджати.

Коли на вулиці загинуло 11 осіб, я зрозуміла, що треба виїжджати

Разом із донькою та онукою жила в Харкові, а чоловік залишився доглядати за майном. Жінка не винесла розлуки, повернулася на батьківщину, де разом із чоловіком ховалася від обстрілів у підвалі й жила на два будинки: то в Луганську, то в Станиці.

Ми до війни в Станиці жили, а діти – в Луганську. Працювали, усе було нормально, прекрасно, займали великі посади, у всіх були квартири, машини. Усі були забезпечені, приїжджали до нас гості раз на тиждень. А потім усе змінилося, скінчилося хороше. Усе, що нажито непосильною працею, залишилося там.

Дітям довелося виїхати, тому що залишатися не можна було. Син працював у правоохоронних структурах. Виїхали, почали все спочатку. Син тепер у Києві, донька – у Сєвєродонецьку, декан в університеті.

Пам’ятаю, як почалася війна. Я тоді працювала в Луганську, у філії Академії культури. 2 червня, коли обстріляли обласну адміністрацію, прибігли студенти, які були в центрі, із розширеними очима. Розповіли, як усе страшно.

Потім я поїхала в Станицю, продовжувала ще працювати, їздити. Тут вже блокпости стояли, оглядали машини. А потім, 2 липня, коли на вулиці Кондрашевської загинуло 11 осіб, я зрозуміла, що треба виїжджати. Діти виїхали в червні. Вони зрозуміли, що почалася війна ще після колотнечі на Зарічному, на прикордонній заставі.

Я виїхала з дочкою та онукою до Харкова, а чоловік вирішив залишитися. Ми телефонували йому постійно, зв’язку не було, світла не було. Він чатував майно.

Потім я не витримала, повернулася. Були страшні обстріли, ми більше місяця сиділи в підвалі, уже нічого не ходило, виїхати було неможливо. Нашу вулицю дуже сильно побили. 2 вересня люди теж не хотіли виїжджати, говорили: «Ми не залишимо». А потім вийшли на вулицю – усі розбігаються, хто на чому. Тоді бомба вбила жінку з дитиною.

Я дивом додзвонилася до сина. Він тоді був у Сватовому і вивіз нас. Потім ми повернулися й жили в Луганську, тому що в Станиці стріляли постійно. Стріляти перестали тільки десь навесні 2017 року, до цього перебувати тут було неможливо.

Коли на вулиці загинуло 11 осіб, я зрозуміла, що треба виїжджати

Бувало, приїдемо на ніч, переночуємо – і починаються страшні обстріли, будинок трясеться. Усе, виїжджаємо. У 2015 році, поки нас не було, у будинок влучив невеликий осколок. У порівнянні з іншими ми обійшлися дешево, розбило дах і куток. Усе це самі відремонтували.

Зараз на нашій вулиці половини людей немає. Як поїхали, так і не повернулися. Залишилися тільки глибокі пенсіонери, молодь уся виїхала.

Я мрію про те, щоб нарешті це все закінчилося, припинили вбивати людей щодня по обидва боки, щоб усе забулося, як страшний сон. Звичайно, це мрія, як полетіти на Марс, і я розумію, що в кращому випадку цього дочекаються вже діти, але сюди вони не повернуться, Луганськ їм уже став чужим, ворожим містом.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Станиця Луганська 2014 2015 2017 2021 Текст Історії мирних пенсіонери переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення житло літні люди (60+) розлука з близькими
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій