Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Наталія Федорівна Бубіль

«Кожна квартира, кожен будинок постраждав у перший же день обстрілу»

переглядів: 702

Коли для вас почалася війна на Донбасі, можете розповісти про цей день?

У четвер я найдовше працювала в газовому господарстві, тут, у селищі. Це зима, не пам’ятаю, який місяць 2014 року. Встали, почався обстріл. Ми тоді ще не розуміли, що це. Я дійшла до кінця вулиці й повернулася назад. Ті, які раніше пішли, хвилин на 10-15, дісталися, одразу в бомбосховище пішли. Ну, а я повернулася назад, і почався в нас з усіх боків обстріл.

Селище стали бомбити, усе почало летіти. Тоді ще ми не могли збагнути, що це таке і з чим його їдять.

Потім на роботу ніхто не став ходити. Почалася проблема зі світлом, із газом. Трубопровід був снарядами пробитий, витік газу був. Світло і все це відновлювали. Ми залишилися всі вдома. І хто як міг, так і почав потім виживати.

Одразу почали люди виїжджати, молодь, особливо в кого діти маленькі. У нас крайня вулиця, як в селище в’їжджаєш, перша вона. Не всі виїхали. І ми купкою всі трималися один одного. Почали нам допомогу, гуманітарку, постачати.

Кожна квартира, кожен будинок постраждав у перший же день обстрілу. Вікна, усе це вилітало, усе це руйнувалося, місиво було. Люди в сховища побігли, хто в школі сидів, хто в БК, хто по магазинах, де бомбосховище було, багато по підвалах у себе в приватних секторах сиділи. На буржуйках їсти готували.

Ні світла, ні газу, ніде нічого не було. Що відновлять – одразу ж і розбивається. Ось так ми виживали.

Це треба було просто пережити! Я не можу розповідати, це дуже важко. Я нікуди не виїжджала, усе на очах творилося... Без сліз не можу згадувати. Одні сльози.

Селищем літали снаряди, падало все, і від осколків, звісно, усе розліталося в різні боки. І були жертви. У перші дні обстрілу в нас одразу чоловіка одного вбило, і так були жертви, поранення, було все.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Миронівський 2014 Аудіо Історії мирних 2014 зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення робота перший день війни їжа
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій