Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Катерина Ксенз

"КамАЗами вигружали чорні пакети із вбитими людьми"

переглядів: 78

82-річна Катерина Ксенз загинула в березні 2022 року в Ірпені на Київщині. Разом з донькою Майєю Прєсняковою вони жили у приватному будинку на вулиці Лисенка, 16. В їхню оселю і на подвір'я влучив снаряд. Обидві жінки загинули на місці.

КамАЗами вигружали чорні пакети із вбитими людьми

Онука Катерини Аліна та родичка Юлія вважають, що їх не стало орієнтовно з 13 по 15 березня. Саме 15 березня їм обом приснився страшний сон. Але зв'язку не було, тому лишалося сподіватися на краще. Після звільнення Київщини у квітні 2022-го правоохоронці знайшли тіла Катерини і Майї на вулиці поруч із руїнами будинку.

Катерина Ксенз народилася на Вінниччині у багатодітній родині. В сім'ї було семеро дітей, коли почалася Друга світова війна. Наймолодша сестра Катерини – Євдоха, померла.

«Коли ми збиралися за одним столом родинами, тітка Катя часто пригадувала, як вони у війну ходили в школу по черзі. За фахом вона – технолог по випічці, працювала в Ірпінському фаховому коледжі. Тітка Катя, попри важке дитинство, була дуже веселою, сімейною. Її чоловік Микола був шахтарем. Вони все життя прожили у злагоді й любові. Тітка мешкала із донькою Майєю й онукою Аліною. Вона дуже добре готувала. Її випічку обожнювала вся сім’я», – розповіла Юлія, родичка Катерини.

Саме Юлії довелося опізнавати тіла своїх рідних. Вона каже, що запам’ятала побачене на все життя.

«Навколо лікарні і моргу в Боярці, КамАЗами вигружали чорні пакети із вбитими людьми. Майю я знайшла відразу, а Катерину шукали довше. Мене повели через весь морг, там були рештки тіл, я намагалася не дивитися по сторонам, лише на кросівки медбрата, який мені допомагав. Тітка була маленького зросту, свого часу вона хворіла на рак і їй видалили одну нирку. Тож мініатюрний ріст і шрам стали орієнтирами. Коли ми її знайшли, вона наче спала…» – розповіла Юлія.

Катерину та Майю кремували і похоронили на кладовищі в Ірпені.

У загиблої залишилися онука, правнучка та інші рідні.

Історія з instagram каналу Victims of russia.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Ірпінь 2022 Текст Історії мирних жінки пенсіонери поранені психологічні травми обстріли втрата близьких безпека та життєзабезпечення літні люди (60+) перший день війни Соцмережі
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій