Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Людмила Єдушева

«Щойно я вибігла з кімнати, чоловіка вбило, а мене й сина поранило»

переглядів: 1001

Багато, багато осколків, і в хаті знайшли осколок – там, де через чоловіка осколок зайшов. У 2014 році, у жовтні ввечері, як завжди, поїли, помилися й телевізор дивилися. І тут чуємо звуки – обстріл. Я схопилася з ліжка, кажу чоловікові: «Давай вискакувати, бігти». А він: «Та куди бігти, і це ще невідомо що!»

Він почав штани вдягати спортивні, а я побігла в льох. Біля льоху мене наздогнало. Осколки. А чоловіка... Тільки я вибігла з кімнати, чоловіка зразу вбило.

Едушева Людмила

Сина на вулиці поранило, біля льоху. Я кричу йому: «Льоха, ховайся!» А він каже: «Мамо, що?» На мене дивиться. Якби був би обличчям, йому обличчя розтрощило б. А він повернувся в інший бік – і влучило йому в руку.

Ми в погребі сиділи поранені. Обстріл йшов «хороший», такий вихор був, що я не знаю. Син свідомість у підвалі почав втрачати. Я водою бризкала.

Тільки затихло, ми вискочили. Побачили чоловіка. Йому в груди влучило. Коли піднімали, брат сказав, що в нього вся спина в решето побита. Він лежав без свідомості три години, пульс у нього був. Двері були відкриті, холодно було, він ще примерз. Може, і врятували б його, але не їхала швидка. І ніхто не хотів їхати сюди.

Спасибі брату, брат зателефонував своїм робітникам. Брат у мене фермер, підприємець. І він дав свого водія, машину свою «Ниву». І завантажили чоловіка. Якби реанімобіль був, може, і врятували б.

У сина рука вище ліктя взагалі відірвана була, трималася на сухожиллі. Приїхали ми на пост ДАІ. Там одразу медбрат і військовий йому руку дощечками закріпили, щоб вона не теліпалася, джгутики наклали..

Едушева Людмила

А в мене... Я чула, як хлопок ударив мені в бік. Трішечки запекло, і все. Я була ніби в шоковому стані. Я себе тримала. Мені попекло й перестало. А потім, уже коли до тями приходити почала, дуже боляче було – два осколка в спині.

Коли я голову в підвал стала опускати, бачу, що менший і більший – два осколка одночасно рухаються на мене. І влучають. Менший руку перерізає мені, а той, що побільше – пів боку. Вирване м’ясо було.

Усе шкереберть пішло, все шкереберть. Дуже важко починати все спочатку. Зараз якось живеш заради дітей, онуків. Життя продовжується. Але чоловіка вже не повернеш.

Я працюю, у мене город великий. Не працюватимеш – у тебе нічого не буде вдома. Там, де м’язи, в м’яких тканинах, увечері лягаєш – пече, випікає ззаду спину. Я працюю годину-дві, а потім мені треба хвилин 15 перележати, щоб там якось на свої місця знову ті осколки стали.

Сказав лікар що воно дуже глибоко. «Не буди лихо, поки воно тихо», – ось так сказав лікар, і все.

Дві операції зразу синові робили. Пришивали, виймали осколочки, кісточки подрібнені. Він дуже важко переніс ці операції. Інвалід дитинства, друга група в нього.

Зараз працюєш сам на себе. Зробиш – проживеш, не зробиш – ти пропадеш. Сподіваюся я на свої сили, сама на себе, на дітей, тільки так. Працювати, працювати та працювати. Духом не падати, руки не складати.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Новотроїцьке 2014 Відео Історії мирних жінки 2014 зруйновано або пошкоджено житло поранені психологічні травми обстріли втрата близьких безпека та життєзабезпечення
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій