Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Ірина

«Як можна було прожити в таких умовах, ми самі дивуємося»

переглядів: 754

Мешканка Мар’їнки про паніку, обстріли й надії на те, що війна закінчиться за день або два. Як показало життя, навіть через сім років про спокій і безпеку люди вже забули.

Жили ми до війни нормально. Онуки народжувалися. Було все добре. Мар’їнка була та є хорошим містечком зараз. Війна, звичайно, посунула нас.

... Це було ввечері. Перед цим днем у нас засвітилися вогні якісь незрозумілі. Люди злякалися, тому що світилося все. На роботу прийшли – почалася паніка, тому що думали, що будуть наступати.

Почали вранці дітей маленьких відправляти подалі. Ми не вірили, що так буде. Думали, день-два, як нам говорили. У підсумку вийшло вже сім років скоро. Як можна було прожити в таких умовах, ми самі дивуємося.

Із суботи на неділю почалося бомбардування, все горіло. Переважно горіли хлібозавод, молокозавод, шиноремонтний, комбікормовий завод. Потім почали горіти будинки. Люди почали гинути – сиділи ввечері в кафе й потрапили під роздачу.

У перші дні ми сиділи в підвалі. Просиділи добу, другу, і потім нам сказали, що потрібно виїжджати. Ми зібрали речі та виїхали. Покидали будинки, тварин і виїхали. Через тиждень знову приїхали. Страшно було – знову зібралися, знову виїхали. Спочатку ми, звичайно, приїжджали, навідувалися. Потім вирішили, що потрібно повертатися. У мене ще батьки були, вони все хотіли додому. А потім, під час війни, в мене мама померла.

Я потрапила під час війни на операцію, серце прихопило. Виявили аневризму, клапан, тому що це все стреси.

Після операції я приїхала, і діти приїхали до мене. Діти біля мене, доглядають, тому що часто хворію, часто лежу в лікарні, чоловіка в мене немає. Чоловік загинув ще давно на шахті, задовго до війни.

Із продуктами нормально, магазини в нас працюють, привозять хліб – усе возять. Так, у магазинах усе є, але купити ми не можемо, тому що зарплат немає, зарплати маленькі й роботи немає. Кожен тримається на такій – десь пішов, щось зробив. Якась робота, але погано оплачувана. У магазинах є м’ясо, риба. Продукти всі є, а зарплат у народу немає, працювати немає де. Що було – і те поскорочували. Для чоловіків роботи взагалі немає. У поліклініці відбулося скорочення – всі медсестри. Куди дівчатам діватися? Місто повертається. Людей у нас багато зараз. Потроху вже з’їжджаються. Усе ж, сподіваються на краще. Усі хочуть додому. Квартири, будинки – все є.

Будинок у мене зруйнувався, дах побитий. Стіни цілі, але в сусіда було влучання – пів будинку винесло. Теж влучило і до мене, ми поруч живемо. Усі десять вікон розбиті були.

Конкретно сказати, що я перебуваю в безпеці – неправильно. Все одно простріли відбуваються. Відчуваєш їх, не спиш спокійно. Все одно прислухаєшся: там бахнуло, тут... До кожного шереху ми всі вуха тримаємо гостро, як то кажуть.

За ці роки, звичайно, життя нас вразило й показало, хто є хто. Війна показала всіх — хорошу сторону людей і погану.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Мар'їнка Аудіо Історії мирних жінки зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми безпека та життєзабезпечення здоров'я
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій