Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Ільміра

«Хапаєш дітей, кидаєш у машину, просиш відвезти»

переглядів: 756

Війна для мене почалася, коли я почула вибухи, коли земля стала трястися під ногами й почали літати винищувачі над головою. Самі воєнні дії я не бачила, тільки звуки вибухів і наслідки.

Пам’ятаю, як ми дітей вивозили, самі бігли з місця бойових дій, як збирали речі. Хапаєш дітей, кидаєш у машину, просиш відвезти. Документи збираєш, у підвалах ховаєш старих. Підвал облаштували... Такого ніколи в житті не робили, сподіваюся, більше не будемо цим займатися. Пам’ятаю, як виїжджали. Ці блокпости, ці люди, ця зброя в такій кількості...

Нам довелося вивчитися на нові спеціальності, дізнатися дуже багато нових міст, нових людей. Навчитися пристосовуватися й не звертати багато уваги, як ми звикли, на якісь побутові зручності.

Зараз я вже можу спокійно говорити, що хочу, йти, куди хочу. Немає комендантських годин. Я знаю, що якщо мене зупиняє поліція, то в мене є права.

Звичайно, ми переоцінили свої старі цінності. Усі побутові речі, які ми вважали дуже важливими й потрібними, виявилися не такими вже й важливими. Нам головне зараз – спокій і дах над головою. І побільше радісних хвилин в сім’ї. Ми навчилися тримати ситуацію та себе в руках, не панікувати. Упевнені, що буде обов’язково краще.

Повертатися додому ми не хочемо. Може, якщо тільки ненадовго, щоб продати нерухомість. Залишатися там немає ніякого бажання.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Макіївка 2014 2015 Текст Історії мирних жінки 2014 2015 переїзд обстріли безпека та життєзабезпечення внутрішньо переміщені особи обстріли Донецька
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій