Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Віталій

«Хотілося б повернутися додому, коли війна закінчиться»

переглядів: 734

Донеччанин Віталiй втратив роботу з початком бойових дій на Донбасі. Тому довелося переглянути свої погляди на життя і виїхати на інший кінець світу. Але в Донецьку його чекає сім'я і друзі.

Чи пам'ятаю я перший день війни? Так. Я працював в компанії UMG, якраз перебував на робочому місці. Мені пощастило не бачити бойові дії, але єдине, що я пам'ятаю максимально наближене до цього – день, коли все почалося. Я пам'ятаю вертоліт, який пролітав над нашою компанією. Потім все різко змінилося. Новини з'явилися з приводу аеропорту. Ми вийшли на вулицю поговорити і тут почалися якісь дії в офісі СБУ.

Наші дівчата, жінки тоді злякалися і почали тікати в будівлі, які знаходилися поруч. Було чути постріли, але ми, чоловіки, не розгубилися, постаралися захистити і заспокоїти їх. Це єдине, що мені запам'яталося.

Потім місто швидко спорожніло. Як дончанин, я звик бачити своє місто живим, активним, і мені було сумно бачити зміни на гірше.

Я втратив роботу, тому був змушений переїхати. Втрата роботи - важлива частина мого життя. Через кілька місяців я почав замислюватися, що мені потрібно щось робити. Я вже не міг бути без роботи, без спілкування з друзями, які частково роз'їхалися. Потрібно було підтримувати сім'ю, щось придумати, кардинально змінювати своє життя.

Я думаю, якби не ці події, я б продовжував жити і працювати в Донецьку і так далеко не поїхав би. А тут довелося переїхати спочатку в одне місце, потім в інше. Спочатку було важко змінити своє життя так сильно і без допомоги почати з нуля.

Я переїхав до Росії, тому що звідти у мене був рейс літака. Квиток був завчасно куплений в Грецію через Росію. У мене була запланована подорож, і якийсь час я подорожував Європою. Через деякий час повернувся, жив у Росії. Пізніше молодіжна організація AIESEC допомогла потрапити в Китай, чому я був дуже радий і вдячний їм за це.

Хотілося б повернутися додому, коли війна закінчиться. Я в принципі завжди повертався додому протягом усього цього часу, коли була така можливість, хоча б раз на рік. У мене там родина, рідні та близькі, друзі. Я, звичайно, не буду забувати Донецьк.

Думаю, війна вплинула на всіх нас. Ті, хто з Донецька, були зачеплені цими подіями. Ми навчилися більше цінувати мир і усвідомили, що ніхто не застрахований від подібного. Ми ніколи не могли подумати, що таке може бути у нас.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Донецьк 2021 Текст Історії мирних чоловіки 2014 переїзд перший день війни Обстріл донецького аеропорту
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій