Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Марія Мовчан

«Хочу сказати, що війна – це найстрашніше явище»

переглядів: 307

Мовчан Марія, 15 років,

ЗЗСО I-III ст. №1, м. Бердянськ

Есе "Один день"

Війна… Скільки негативних асоціацій несе це слово : біль, сльози, зламані життя, смерть… Колись давно війна для мене була чимось неможливим, просто нереальним. Із розповідей бабусі я знала про Першу та Другу світову війни. Але ніколи не думала, що це трапиться зі мною та моєю родиною.

2014 рік багато змінив у моєму житті. Я жила в невеликому містечку Харцизьку, недалеко від Донецька, навчалась у другому класі. Учителька розповідала нам про складну воєнну ситуацію в місті. Вона показувала, як виглядають міни та застерігала, щоб ми обережно поверталися додому, особливо взимку, коли випадає сніг.

З новин, що лунали з телевізора, тільки й чути було, як хтось загинув або трапилося щось небезпечне.

Ось тоді я почала розуміти, що відбувається щось погане. Я у віці семи років боялася самостійно виходити на вулицю, щоб не потрапити в небезпеку.

Одного разу до нас у гості приїхала бабуся. Вона живе в Донецьку. Уночі цього дня відбулася дуже страшна подія. Район, у якому живе моя бабуся, обстріляли. Вікна її хатини були розбиті, а паркан – розстріляний. Тоді мої батьки, налякані останніми подіями, вирішили, що потрібно переїжджати.

Також у мене є маленька сестричка. У 2014 році їй не було ще й рочку. Але обставини змусили нас утікати від війни. Негайно ми почали збирати речі.

Сьогодні вже йде сьомий рік мого життя в Бердянську.  Дуже рада, що мої батьки мали змогу переїхати, і я зі своєю сестричкою не зазнали всієї жорстокості війни.

Хочу сказати, що війна – це найстрашніше явище. Скільки загинуло юних
хлопців, батьків, дідусів? Скільки людей були вимушені покинути свою рідну домівку? Невже якась влада робить із людини монстра, якому байдуже життя інших людей? Я дуже вірю, що війна закінчиться якомога швидше, і настане мирне життя.

Невже це не прекрасно, коли небо над головою чисте, коли ти живеш не в страху за своє життя?

Мир для мене – це можливість спокійно жити, навчатися в школі, вільно подорожувати, радіти життю та не чути більше звуків пострілів. Я вважаю, що мир настане тільки тоді, коли люди навчаться бути терплячими та толерантними одне до одного.

Треба залишити війну в історичних романах, оскільки вона несе лише горе, страждання і втрати!

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Харцизьк 2014 Текст Історії мирних діти переїзд обстріли безпека та життєзабезпечення сім'ї з двома і більше дітьми діти Конкурс есе 2021
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій