Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Ольга Буряченко

"Горіли стіни, горіли люди. Ми чули, як вони кричать"

переглядів: 38

У Маріуполі Ольга виживала одна з кішкою. Чоловік був на фронті. Донька в Краматорську. 

"Почався період життя, коли ти не розумів, куди бігти та що робити. Всі ці дні шукали воду. Їжа була. Першими спустилися до підвалу ми. Дуже багато людей там було потім. 8 під'їздів. Найстрашніше, якщо бомба впаде на будинок. Усі були в напрузі. 

До 4 ранку була тиша. Люди в напруженні чекали. З літака поблизу впала бомба. Ми підстрибнули. Діти почали плакати. 

Горів 9-поверховий будинок з 1 по 9 поверхи. Це були російські фосфорні бомби. Горіли стіни, горіли люди. Ми чули, як вони кричать. 

8 березня. 6 ранку. Хлопці принесли троянди. І почалася страшна канонада. 

І трупи, трупи людей. Я не розуміла, що можу бути одна з них. Ми бігали, шукали їжу, воду, зв'язок. Не розуміли, що ми живі мішені. Нас вбивали з усіх видів озброєння. 

Ми побачили першого ворожого танкіста. Він був контужений, обгорілий. Молодий хлопець. Я розуміла, що ця дитина прийшла вбивати нас, мене. Хтось давав йому воду. А я відвернулася. 

Вони йшли за танками один за одним. Зі зброєю. Вони цілили на нас. І коли я заглянула за дом, побачила багато танків, вони їхали по трупах. По машинах. Вони горіли. Це було жахливо. Вони не розуміли, чому ми їх зустрічаємо з ненавистю. А не з рушниками, як вони хотіли. Вони йшли далі. Почалася зачистка будинків", - розповіла жителька Маріуполя Ольга.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 2023 2024 Відео Історії мирних жінки чоловіки переїзд психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення вода непродовольчі товари внутрішньо переміщені особи перший день війни Обстріли Маріуполя їжа окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій