Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Владислав Чабанюк

"Експозицію музею "Трипільська культура" ми згорнули в перші години ранку 24 лютого…"

переглядів: 654

Державний історико-культурний заповідник "Трипільська культура" в селі Легедзино Черкаської області створено у 2002 році на базі найбільшого з трипільських поселень-гігантів – Тальянки. У музеї Трипільської культури можна побачити експонати, яким понад 5 тисяч років. Є унікальні речі та цілі колекції – артефакти, які мають світове значення. Саме тому у перший день, навіть у перші години повномасштабного вторгнення 24 лютого 2022 року, керівництво та співробітники музею згортали експозицію та готували до евакуації.

Наступного ж дня сам музей та усе село перетворилися на волонтерський хаб. У музеї плели сітки, розробляли план оборони, збирали все, що могли зібрати для ЗСУ (від грошей до сала) та навіть робили «коктейлі Молотова» - готові були власноруч зупиняти танки. А мешканці села примудрялися прихистити на ночівлю до 150 осіб – щодня повз Легедзине їхали тисячі машин зі столиці та східних областей. 

Директор Державного історико-культурного заповідника, відомий кінорежисер, історик Владислав Чабанюк розповів нам про життя заповідника у ці довги місяці повномасштабної війни. А ще – про те, як археологи, наукові співробітники, молоді режисери та мешканці Легедзиного разом з усім світом наближають перемогу. Після якої, хоч і не в перші роки, «до України їхатимуть туристи з усього світу, аби ближче познайомитися з історією та культурою народу, який зберіг свободу, незалежність, демократію і зупинив ворога», - переконаний Владислав Васильович. 

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Легедзине 2022 Відео Історії мирних чоловіки психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення робота перший день війни 2022
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій