Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Андрій

«Думав, що їду на кілька тижнів, але виявилося на сім років»

переглядів: 1242

«Війна для мене – це ...»

... це горе, сльози, смерть. Війна нагадує кинутий у воду камінь – і розходяться кола. Війна створює ланцюжок подій за принципом ефекту доміно, які впливають на життя людини. Вона може призвести до розпаду сім’ї, до конфліктів між батьками й дітьми, чоловік може бути змушений імігрувати.

Коли для вас почалася війна на Донбасі?

У квітні 2014 року, коли був захоплений Слов’янськ.

Про що ви говорили з рідними й сусідами під час активних бойових дій?

Намагалися зрозуміти, коли це все закінчиться.

Що з пережитого досвіду війни вам запам’яталося найбільше?

Відчуття тривоги, присутність постійного страху.

Якою була найважливіша подія цієї війни для вас?

Це був кінець серпня – початок вересня 2014 року. Саме тоді я зрозумів, що це надовго, і довелося виїхати далеко від будинку.

Нам властиво стирати з пам’яті неприємні події. Про яку подію з початку збройного конфлікту на Донбасі ви б хотіли забути (не можете забути)?

Для мене такими подіями стали постійні переїзди й відчуття «життя одним днем».

Коли я виїхав із Донецька, мені довелося змінити безліч міст. Така ситуація тривала кілька років. Довелося переїжджати всією сім’єю, і це було досить-таки страшно.

Ви переїжджали внаслідок війни. Як це було?

Мій перший переїзд був із Донецька до Маріуполя 18 липня 2014 року. Я думав, що їду на кілька тижнів, але виявилося на сім років.

Надалі довелося поїздити Україною. Жив у свій час разом із сім’єю в Миколаївській області, потім в самому Миколаєві, а потім повернувся до Маріуполя. Відтоді живу тут.

Ми з Донецька до Маріуполя переїжджали в літніх речах, оскільки думали, що це все триватиме не більше трьох тижнів. Виїхали в літніх шльопанцях. З Маріуполя до Миколаєва я виїхав теж без нічого, тому що всі речі залишилися в Донецьку, і я за ними не повертався відтоді. А там після приїзду нам допомагали люди одягом.

Справа в тому, що в мене велика сім’я, четверо дітей. Частину речей нам вислали родичі з Донецька. Після повторного переїзду до Маріуполя ми міняли місце проживання чотири рази, тому що життя на знімних квартирах – це теж нестабільність. Господиня чи господар може сказати, що обставини змінилися й потрібно з’їжджати.

Такий кочовий спосіб життя дався мені дуже нелегко. Одна справа, коли ти один, і зовсім інша справа, коли ти із сім’єю. Це — шестеро людей. Ти постійно на валізах. Це досить-таки проблематично.

Чи плануєте повертатися додому, коли війна закінчиться?

Я планую повернутися в Донецьк, напевно, коли виростуть мої діти. Але тут є кілька моментів. По-перше, коли війна закінчиться, а другий момент, як вона закінчиться.

Там, на окупованих територіях, змінився менталітет людей. Там люди стали інші. Якщо уявити, що війна закінчиться завтра або в цьому році, то найближчим часом я б не планував повертатися. Згодом – так, можливо.

Розкажіть, як війна вплинула на ваш повсякденний побут?

Війна загострила питання безпеки. У 2014 році ми виїхали з Донецька, зі Східного мікрорайону. Я жив саме в тому дворі, який був обстріляний у січні 2015 року. Тобто через півроку, живучи в Миколаївській області, я побачив відео і фото обстрілу Східного, саме того будинку, в якому я жив раніше. Поруч із будинком були руйнування і там були жертви. Питання безпеки нікуди не поділося з початку війни.

Чи відчуваєте себе в безпеці зараз?

Зараз ні, не відчуваю. Те, що я бачу і чую в новинах, не сприяє зниженню рівня небезпеки, оскільки можлива загроза великої війни. Відчуття тривоги зберігається.

Що заважає?

Мені б допомогли реальні кроки з врегулювання конфлікту. Наприклад, якби було перемир’я протягом тривалого часу, якби почали прийматися рішення про повернення до мирного життя, це вплинуло б на почуття безпеки. А поки цього немає, почуття небезпеки зберігається.

Про що ви мрієте?

Мрію розвиватися далі, щоб проблеми та складнощі використовувати як досвід на благо для подальшого розвитку. Щастя – це коли в моїй родині й навколо мене все добре.

Чого ви навчилися, поки долали всі ті складнощі, про які ви нам розповіли?

Я переглянув свої життєві цінності. Те, що здавалося важливим до війни, виявилося взагалі несуттєвим, а деякі речі, які здавалися самі собою зрозумілими, вийшли на перший план.

Я почав цінувати стосунки з близькими й рідними людьми. Я почав по-іншому оцінювати людей, яких знав ще до війни. Війна стала «водорозділом». З початку бойових дій на перший план вийшли цінності більш особистого характеру.

Чи отримували ви або члени вашої сім’ї гуманітарну допомогу раніше?

Звичайно, наша сім’я отримувала таку допомогу. Першу допомогу я отримав влітку 2014 року в Маріуполі, а останню буду забирати наступного тижня. Мені зателефонували з однієї організації та запропонували її забрати.

Яку роль ця гуманітарна допомога відіграла для вас і вашої родини?

Це було пов’язано з певним періодом війни. Якщо брати літо 2014 року, це був серпень, і допомога була від Фонду Ріната Ахметова. Вона нам дуже сильно допомогла, тому що в нас майже не було речей, ми приїхали в літніх речах у Маріуполь.

Надалі, коли ми жили в Миколаївській області й Миколаєві, ми отримували фінансову допомогу від MOM. Потім у Миколаєві нам допоміг Червоний Хрест із зимовими речами, такими як спальний матрац, нагрівач. Також допомагав «Карітас», коли ми приїхали до Маріуполя, і зокрема наступного тижня отримуватиму допомогу від цієї організації.

У Маріуполі ми отримували допомогу від Фонду Ріната Ахметова й Червоного Хреста. Аж до 2017-2018 року нам надавали дуже істотну підтримку. Потім все стало нормально.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Донецьк 2014 Текст Історії мирних чоловіки 2014 переїзд втрата роботи безпека та життєзабезпечення
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій