Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Антоніна Володимирівна Муляр

"Дорога до Запоріжжя емоційно була дуже важкою"

переглядів: 93

Я мешкала у Маріуполі з чоловіком. Про початок війни нам повідомив син чоловіка, який жив у Харкові. Він звідти виїхав і закликав нас. Проте ми відразу не відреагували. Нікуди не поїхали, чекали, думали, що все мине через кілька днів. Але з кожним днем ставало все гірше. У місті була паніка. Не можна було виїхати, були черги на заправках, у нас було мало бензину.

Ми мешкали у центрі, а мама - на Лівому березі. Не знали, як організувати всіх на виїзд із міста. Дочекалися, що було вже дуже важко. Росіяни зайшли у місто, і виїхали стало неможливо. Ми сиділи у підвалі. Нас було дванадцятеро. Намагалися виїхати, але на той момент це було нереально. Дехто з тих, хто виїжджав, не повертався. Було важко. 

Спочатку у нас була їжа і вода. А потім вимкнули світло, газ, воду. Ми постійно жили у підвалі сусідньому будинку біля Приазовського технічного університету. Коли там був вибух, ми чули, тому що це дуже близько. Ми чули вибухи біля третьої лікарні і драмтеатру. Це було жахливо. 

Нам потрібно було забрати машину з гаражу біля "Іллічівця". Туди було страшно йти, бо коли люди ходили по воду, вони звідти не повертались. Але у нашого сусіда була машина поруч. У перерві між обстрілами мій чоловік швидко сів, поїхав і її забрав. Там було обмаль бензину. Нам ледве вистачило до Бердянська. 

Наші сусіди з Волновахи два рази намагалися виїхати, але поверталися. Їх не пускали, або там був обстріл. Одного разу вони поїхали і не повернулися.

Ми зрозуміли, що потрібно виїжджати і нам. Це було 16 березня. Тоді ми з нашими сусідами, у них теж була машина, сіли й поїхали. Нам тоді дуже пощастило.

Коли ми поїхали, на вулиці Луніна був обстріл, і якби ми виїхали раніше, могло статися щось жахливе. Нам пощастило, що ми поїхали путівцями і таким чином уникли черги і обстрілів. Їхали дванадцятеро людей трьома машинами. Хотіли доїхати до Бердянська, але зупинилися в Урзуфі. Це була перша наша зупинка. Там нам допомогла одна людина. Поселила насу будинок, який вона раніше здавала відпочивальникам. Ми всі там жили, думали, що робити далі, куди їхати. У нас не було бензину, ми шукали, де можна його придбати. Ми там зупинилися на два-три тижні і в якийсь момент уже могли їхати до Запоріжжя. Емоційно це було дуже тяжко. Ми пройшли майже 50 блокпостів, і на кожному щось розпитували, перевіряли. Хотіли навіть забрати машину. Чоловіків виводили, роздягали. 

Спочатку ми зупинились у Трускавці. Потім шукали житло. Так сталося, що знайшли його в Івано-Франківську. Це недорога квартира, де приймають з тваринами. Це була теж проблема. 

Маму свою я так і не змогла забрати, вона залишилася у Маріуполі. 

Війна скінчиться тоді, коли у нас буде озброєння. А воно буде. Я думаю, що цього року. Я бачу своє майбутнє в Україні. Коли війна закінчиться, це буде прорив нашої держави, тому що ми будемо все відбудовувати заново. Я чекаю на це.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 2023 Текст Історії мирних жінки чоловіки переїзд зруйновано або пошкоджено житло обстріли безпека та життєзабезпечення вода житло непродовольчі товари робота внутрішньо переміщені особи перший день війни Обстріли Маріуполя їжа розлука з близькими окупація фільтрація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій