Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Антон

«З Маріуполя ми з хлопцями виходили пішки»

переглядів: 187

Перший місяць війни Антон пробув у Маріуполі у своєму студентському гуртожитку. Потім вони разом із хлопцями пішки вийшли до Мангушу. Дорогою жахнулися від руйнувань і трупів навколо.

Я був у Маріуполі. Прокинувся від вибухів, подивився новини і зрозумів, що розпочалася війна. Я був у гуртожитку - там і залишився, нікуди не їхав. Спочатку я не розумів, що трапилось. Думав: можливо, щось зміниться, і вирішив  у перший день не виїжджати. У Маріуполі був до 25 березня.

У нас була їжа і вода, але цього не вистачало. Вода була технічна, і спочатку ми нею милися, потім вже й пили її. Їжі вистачало, тому що ми зробили запаси. На щастя, ліки нам не були потрібні, хоч у нас і були запаси.

Шокував, насамперед, весь цей хаос, божевілля. Коли оточили півмільйонне місто з усіх боків, не давали змоги виїхати, і почалося тотальне знищення населення.

Тобто ми були оточені з усіх сторін, і ніхто не міг виїхати: ні жінки, ні діти. Жахливо було чути, як вибухають бомби, боляче дивитися, як хтось вмирає. А найболючіше – усвідомлювати, що твоє місто просто перетворили в руїни.

Ми з хлопцями вирішили виходити з міста пішки, тому що не було можливості викликати машину.

Одного дня ми зібрали найважливіше і рушили в дорогу. Ми дійшли до Мангуша, це селище. Нам пощастило, що ми не потрапили під авіанальоти, не було вибухів.

Нам дуже пощастило: ми дійшли до першого селища, де було безпечно, змогли зарядити телефони і подзвонити рідним, що ми живі. Потім ми поїхали до Бердянська, звідти - до Запоріжжя. А потім я поїхав до знайомої в Дніпро.

Мої рідні зараз у Горлівці, у них поки немає можливості виїхати.

Авжеж, я сподіваюсь, що війна закінчиться якнайшвидше, щоб було якомога менше жертв.

Плани на майбутнє змінюються кожен місяць. Тому зараз я не можу планувати надовго, але точно знаю, що закінчу навчання, отримаю диплом, буду працювати і допомагатиму відновлювати країну.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки молодь діти переїзд психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення вода діти внутрішньо переміщені особи перший день війни Обстріли Маріуполя 2022 окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій