Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Олексій

«Найважчим було те, що дідусь не зміг поїхати і батька не було поруч»

переглядів: 84

Мені двадцять років. Я жив з рідними в Маріуполі. Про початок війни я дізнався від друга. Коли розмовляв з ним по телефону, чув звуки обстрілів у його районі. Після нашої розмови я переглянув новини і спустився в підвал. 

Через кілька днів від початку війни я пішов на заправку, щоб купити пального. Коли прийшов, заправка не працювала. Люди самі набирали пальне. Мені вдалося набрати пів каністри. Частину я віддав сусідам для гасових ламп, ще трішки – іншому сусіду, котрий волонтерив. Згодом він дав мені баклажку бензину. Усі допомагали одне одному. Після обстрілів виходили разом розчищати завали. 

Коли переїхали на вулицю Курчатова до бабусі й дідуся, ходили по воду до криниці. Біля неї була велика черга. Ми стояли в ній під обстрілами.

Зранку 16 березня до нас приїхали родичі й сказали, що є змога виїхати з Маріуполя. Ми з мамою, меншим братом і бабусею за п’ять хвилин зібрали речі й поїхали. Було дуже огидно проїжджати російські блокпости. Окупанти обшукували нас, а потім бажали щасливої дороги й казали, щоб берегли рідних людей. Це було дуже цинічно.

Дідусь залишився наглядати за будинком. Через тиждень після нашого від’їзду була зачистка вулиці Курчатова – мій дідусь згорів живцем.

Найважчим було те, що дідусь не зміг поїхати, що батька не було поруч, бо він військовий. Я не зміг забрати собаку. Зараз він живе з іншими людьми, але я все одно відчуваю провину за те, що залишив його.

Ми проїхали 21 російський блокпост. Переночували у Токмаку. Дуже вдячні жінці, яка прийняла нас у себе. Мої рідні зараз мешкають у Полтавській області, на батьківщині мого батька. Я живу в Києві. Навчаюся на четвертому курсі університету.

Я дуже хочу, щоб війна закінчилася скоріше, однак, мені здається, що вона затягнеться надовго. Мені здається, що навіть після деокупації росіяни зазіхатимуть на нашу країну. Їх уже не виправити. 

Я маю друзів з росії. Знаю їх вже багато років. Вони розуміють, що відбувається, і співчувають мені. А ще в мене є колишній друг, українець. Він жив у Маріуполі. Поїхав навчатися в росію. Ми деякий час підтримували стосунки. Коли почалася війна і я розповів йому про обстріли, він не повірив, що це справа рук російської армії. Доводив, що росія – дуже хороша країна, яка не може обстрілювати мирне населення. Його батька вбило ракетою. Матір і менший брат залишилися каліками. Їх вивезли в ДНР, підлікували й відвезли в росію. Навіть після цього його позиція не змінилася. Під час нашої останньої розмови він сказав, що українці самі себе обстрілюють. Після цього я більше не спілкуюся з ним.

Цього літа я отримаю ступінь бакалавра, а ще закінчу військову кафедру та здобуду військове звання. Далі шукатиму роботу й  навчатимуся в магістратурі. Такі в мене плани, а як вийде, побачимо.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери переїзд зруйновано або пошкоджено житло поранені психологічні травми обстріли втрата близьких безпека та життєзабезпечення вода здоров'я житло непродовольчі товари перший день війни їжа розлука з близькими окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій