Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Ірина

«Долгое время мы жили без света, без связи, без воды»

переглядів: 664

Мешканка Мар’їнки у 2014 році зрозуміла сенс слів свого дідуся, який говорив: «Я знаю смак миру». На жаль, для цього їй довелося жити під обстрілами.

Із початком війни я не виїжджала нікуди з Мар’їнки, не було куди їхати. 12 липня 2014 року в обід почався обстріл, і, коли почали снаряди долітати туди, де я проживаю, ми чули, як тріщать сусідні дахи, як на сусідніх вулицях падають снаряди й до нас осколки. Стало страшно – і ми пішли на одну ніч в сусіднє місто Курахове. Зупинитися там не було де, на жаль, тому на ранок наступного дня ми повернулися та для себе вирішили, що залишимося вдома.

Досі в нас лінія розмежування. У деяких місцях ця лінія становить всього пів кілометра, а то і 200 метрів. Бойові дії тривають, стрілянина триває. Тривалий час ми жили без світла, без зв’язку, без води. У нас не було світла, напевно, два з половиною тижні. Ми не могли навіть заряджати мобільні телефони, не було зв’язку з рідними.

Я живу в приватному секторі, який знаходиться ближче до боку Курахового. Поруч з нами залишалися лише сусіди-пенсіонери. Розуміли, що більше з молоді тут нікого немає, тому нам доводилося брати на себе відповідальність і допомагати пенсіонерам вижити в цих умовах.

Мої дідусі й бабусі не дожили до цієї другої війни, слава Богу. Я спілкувалася з нашими сусідами, які прожили ту війну і цю. Пригадую, як ми розмовляли з одним із моїх дідусів, який помер пів місяця тому, йому було 90 років. Він розповідав, який смак хліба, говорив: «Я знаю смак миру». Ми не розуміли цього, поки не зіткнулися з війною.

Ми навчилися готувати на багатті. Спочатку боялися спати в будинку, тому ночували у дворі, у наметі під горіхом. У серпні нас звільнили, і ми зайшли до будинку.

Саме ставлення до життя в мене після того, що сталося, не змінилося. Як хотіла жити, так і хочу жити далі, розвиватися.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Мар'їнка 2014 Текст Історії мирних жінки обстріли безпека та життєзабезпечення вода житло
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій