Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Юлія Станіславівна Третяк

«До тітки з дядькою ракета прилетіла в хату, впала у ванну»

переглядів: 14

Юлія зі своєю сім’єю виїхала з Привілля з самого початку широкомасштабного вторгнення, а от батьків довелось умовляти. Тітка з дядьком виїхали останніми, тільки коли дивом залишились живі

Мені 51 рік, я мешкала у місті Привілля Лисичанського району Луганської області. Працювала вихователем. Була вимушена виїхати, стала переселенкою під час війни. 

Моя група повинна була 24 лютого відкриватися після карантину. Я святково одягнулася і збиралась виходити на роботу на сьому ранку, була в гарному настрої. І тут мені подзвонила донька з Харкова і сказала: «Мамо, ти не хвилюйся, але почалася війна і нас бомблять». Ну, і все закрутилося. Я побігла на роботу, а там всі плачуть, всі в шоці. Деякі батьки діточок нам привели, тож ми не розповсюджували цю інформацію про повномасштабну війну. Потім батьки, хто коли дізнавався, тоді тих діточок і забрали.

З 2014 року ми все це пережили, я вже приучена була: в мене був запас круп, завжди було м'яско, бо ж чоловік у мене шахтар - йому потрібно їсти. Я постійно слідкувала за тим, щоб було м'ясо, дуже переживала, щоб ми не були голодні, тому чоловік із сином ходили з рюкзаком на закупівлі.

Найбільше шокувало відношення родичів з російської сторони до цієї повномасштабної війни. Вони нам казали: «Ви самі цього заслуговуєте».

Ми евакуювалися за свій рахунок. В дорозі труднощів не було, бо ми відразу знали, куди їхали: в місто Тернівка до моєї сестри. Потім почали умовляти маму. З цим були дуже великі труднощі, бо вона не хотіла виїжджати. Я її прямо лякала жахами. Коли вона вийшла на подвір'я і побачила уламки від снарядів, що валялася в її городі, тоді тільки мене почула, і ми їй організували евакуацію. Ще ми евакуювали за свій рахунок свекра і бабусю, якій 95 років. 

Бабуся їхала з матір'ю маршруткою, і от ми дуже переживали, як вона перенесе дорогу, але все було добре. Батька ми евакуювали в 2022 році на Пасху, передостаннім із рідних. А потім до тітки з дядькою ракета прилетіла в хату, впала у ванну. 

Тітка на той час сиділа в бомбосховищі, а дядько трішки глухуватий, тому він вважав, що не треба ходити в бомбосховище, а спав у квартирі. І от, над головою у нього пролетіла ракета, це спричинило важку контузію. 

В цей же день наші знайомі їхали сюди, в Тернівку, і привезли мені тітку з дядьком. Оце, напевно, було саме страшне, бо вони ще не дуже старі – трохи за 60 років - але тітка виглядала, як бабуся. Вони обидва були сірі, аж земляні.

В Тернівці я оформилась працювати в дитсадочок і цілий рік протягала дітей в бомбосховище і назад. Це була старша група. Я їх випустила і більше не змогла набрати дітей. Не можу брати відповідальність за велику кількість дітей, бо потім мені з цим жити. Я оформила індивідуальну трудову діяльність: готую дітей до школи. Навчаю дітей швидко читати,  покращую їхні знання. І я цим планую займатися в себе на Луганщині. Я живу з мрією про повернення додому.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Привілля 2014 2022 2023 2024 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення житло непродовольчі товари літні люди (60+) внутрішньо переміщені особи перший день війни
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій