Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Ірина Шелудько

«Досі у вухах цей свист від снарядів»

переглядів: 1272

Моя дев’ятирічна онучка Камілла може сидіти біля вікна лікарняної палати годинами. Про що може думати дівчинка, яка на власні очі бачила війну і втратила двох маленьких братиків, можна тільки здогадуватися. Ті страшні часи вона дуже хоче забути.

Досі у вухах цей свист від снарядів

Запеклі бої за Лисичанськ ми з онучкою пережили в місті без світла, води і зв’язку. Готували на вогнищах і не знали, коли знову почнуть бомбити. Дуже часто обстріли заставали нас у квартирі. Досі у вухах свист від снарядів. Ми часто сиділи у ванній. Я думала, що якщо сховаю дитину у ванній, то вона затримає осколки. У нас там стояла ікона, свічка, і ми вголос читали «Королівство кривих дзеркал», щоб менше було чутно вибухи.

Досі у вухах цей свист від снарядів

У цей час вагітна двійнею мама Камілли була на роботі в Харкові. Вона місця собі не знаходила, тому що зв’язку з Лисичанському не було. Потяги і автобуси не ходили, вона була готова добиратися додому на попутках.

Камілла згадує, як ми сиділи в підвалі п’ять днів поспіль. Там вона заразилася лишаєм, і її розкішне волосся довелося відрізати.

Її мама в Харкові народила двійню, але малюки померли одразу після пологів. Камілла плакала, мовчала і не їла. Через місяць у неї відкрилася кровотеча і заболів живіт. Ми забили на сполох, місцеві лікарі не змогли поставити діагноз і направили нас до Києва. Уже в столиці Каміллі діагностували гідронефроз. Їй потрібна була термінова операція, зволікання загрожувало втратою нирки. Допоміг Фонд Ріната Ахметова.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Лисичанськ 2015 Текст Історії мирних пенсіонери діти 2015 психологічні травми обстріли втрата близьких безпека та життєзабезпечення здоров'я діти
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій