Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Олена

«Снаряд влучив у квартиру на третьому поверсі, у якій жила вагітна жінка»

переглядів: 86

Мені 57 років. Я жила в місті Лисичанськ Луганської області. Мала добре облаштовану чотирикімнатну квартиру. Не знаю, що з нею зараз. Також у мене був гараж. Наскільки мені відомо, його пограбували. 

Коли почалася війна, я перейшла з шостого поверху у підвал. Думала, що бойові дії швидко закінчаться, але з кожним днем ситуація погіршувалася. Над будинком літали снаряди. Потім я повернулася у свою квартиру. Під час обстрілів ховалася у ванну кімнату. Через тиждень снаряд влучив у квартиру на третьому поверсі. Там жила вагітна жінка зі своєю сім’єю. На щастя, ніхто не загинув. Після того я зібрала речі й виїхала в Полтаву до доньок. Вони раніше переїхали сюди з Харкова. 

Спочатку я поїхала до подруги в центр міста. Потім вона виїхала до своїх дітей у Німеччину, а я до своїх – у Полтаву через Покровськ і Краматорськ. Людей було дуже багато. Провідниці переживали за всіх, давали безкоштовно чай. Велика подяка їм. Вони їздили, ризикуючи своїм життям. Через два дні після мого від’їзду ракета влучила у Краматорський залізничний вокзал. 

Моя невістка загинула. Я вмовляла її виїхати. Коли розмовляла з нею востаннє, вона сказала: «Я тут народилась, тут і помру». А через два дні загинула. Осколки потрапили їй в голову і серце. Діти похоронили її, а самі виїхали в Одесу. 

Поки я жила в Лисичанську, у мене були продукти й ліки. Добре, що я встигла зробити запаси в перший день війни, бо потім було небезпечно виходити з дому. Не було світла, газу й води. Я збирала сніг, розтоплювала його і використовувала як технічну воду. Зараз отримую гуманітарну допомогу і виплати від держави, за що дуже вдячна. 

У мене є маленькі онуки. Одна донька народила під час війни, у серпні. Це її перша дитина. Не знаю, що чекає на нас далі. Хотілося б влаштуватися на роботу, щоб була змога допомагати дітям оплачувати житло. Я намагалася працювати, але мені стало погано, тому через місяць звільнилася. 

Дуже хочеться додому. Я ніколи не винаймала житло. Дозволяла собі подорожувати. А зараз відчуваю себе безхатченком. 

Сподіваюся, що війна закінчиться до кінця цього року. Я вірю, що ми переможемо – і все буде добре.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Лисичанськ 2022 2023 Текст Історії мирних жінки чоловіки діти переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли втрата близьких безпека та життєзабезпечення здоров'я житло непродовольчі товари діти внутрішньо переміщені особи перший день війни їжа розлука з близькими окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій