Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Евстолія Іванівна Горінцева

«До 800 снарядів рахувала, потім припинила. Усе летить, свистить, вибухає»

переглядів: 674

Сотні снарядів розбили прифронтове селище Первомайське. Незважаючи на руйнування й величезну небезпеку, там залишаються мирні люди. Евстолія Горінцева вірить, що рано чи пізно дочекається спокійного життя.

Почали стріляти. Спочатку не по селу, там у нас околиця Донецька й село Піски було, там почалися бої, танк підбили.

На роботі мене скоротили за рік до війни. Ну, а сусідка працювала й каже, що йшли люди, підбитий танк горів, лежали трупи солдатів. Каже, ішли пішки, нічого ж не ходило. Люди на роботу ходили в Донецьк. Ось так і почалося, так ми й дізналися, що почалася війна.

Потім почалися обстріли просто по селу, у нас за 200 метрів проходить траса Донецьк – Київ, і там теж підбитий був танк. Там стріляли, і люди знаходилися, я теж була на городі. Стріляли, кулі свистіли, ішов бій. Діти бігли в сусідній двір, у льох. А я з городу прибігла, дивлюся – немає їх. Потім прийшли, сказали, що були в сусідів, ховалися. Це розумом не осягнути – усе витримати.

Я рахувала спочатку, десь до 800 снарядів нарахувала, потім припинила. Уявляєте, усе летить, свистить і вибухає, вікна деренчать, будинок стрибає, двері з петель мало не зіскакують.

А коли сипалися фосфорні бомби, це взагалі жах, усе горіло. У людей отара овець згоріла, сіно, все погоріло, руйнування жахливі.

Ось через два будинки снаряд влучив і через будинок влучило, через два будинки з одного боку, через будинок з іншого боку, і навпроти в город влетів снаряд, і в город у мій. Ніби в кільці я була, але будинок встояв.

Можливості вільно пересуватися немає. Я раніше в Донецьку перебувала на обліку – я інвалід за зором, ще в 1992 році так сталося, що я під вибух потрапила, граната розірвалася, я була з двома дітками, на залізничному вокзалі Донецька. Травмувалися всі троє, у нас вибито по одному оку, у мене й у дітей ще у 1992-му. А тут знову війна, коротко кажучи, нічого хорошого.

У нас тихо-тихо, а потім знову стріляють. Близько 40 снарядів можна нарахувати, вибухів. Вже немає того, що було у 2014-му, то взагалі жах. Якщо ми визначаємо на слух, що летить далі чи осторонь стріляють, то на це вже уваги не звертаємо. Ідемо, на городах робимо, працюємо.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Первомайське 2014 Аудіо Історії мирних жінки пенсіонери зруйновано або пошкоджено житло обстріли безпека та життєзабезпечення здоров'я літні люди (60+)
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій