Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Валентина Скорич

"Дівчатка отримали тяжкі осколкові поранення голови"

переглядів: 141

«Державна служба якості освіти України та управління Державної служби якості освіти у Київській області діляться історіями вчителів закладів освіти, які в непростих обставинах надихають дітей продовжувати навчання»

Валентина Скорич 

Директор Клавдіївського дошкільного навчального закладу (ясла-садок) комбінованого типу «Ромашка»

Дівчатка отримали тяжкі осколкові поранення голови

На світанку 24 лютого 2022 року Україна прокинулася від яскравих спалахів ворожих ракет на тлі мирного ранкового неба. Земля здригалася від постійних вибухів на околицях Києва, Гостомеля, Бучі, Ірпеня, Бородянки.

Селище Клавдієво-Тарасове в окупації: без продуктів харчування, води, електроенергії та зв’язку. Повз дитячий садок «Ромашка», який знаходиться на території селища, постійно пересувалися колони російських танків. Переді мною, керівником дошкільного закладу, постало питання про термінову організацію перебування в спеціально облаштованому укритті жителів селища та інших населених пунктів: забезпечення укриття питною водою, харчуванням, теплими ковдрами, подушками, антисептиками, посудом.

Групові кімнати дошкільного закладу враз були пристосовані для надання медичної допомоги. Історія однієї сім’ї глибоко вразила мешканців селища, області та всіх небайдужих українців.

Дві сестри 7-річна Настя та 11-річна Ліда опинилися в дошкільному закладі після того, як машину, в якій вони їхали з батьком, розстріляли росіяни. Дівчатка отримали тяжкі осколкові поранення голови. Настю привезли вже в глибокій комі.

Найпершу допомогу дітям надавали не медичні працівники, а звичайні люди, які знаходилися в укритті.

Також зголосилися допомогти місцеві ветеринари Олександр та Катерина, лікарі, медичні сестри. Сестричок рятували у дитсадку. Через відсутність медичних ліків ветеринари ставили крапельниці і давали знеболювальні засоби дівчаткам, які використовували в мирний час для тварин.

Дитсадок був без води і опалення, зігрівали дітей теплою водою у пластикових пляшках, накривали ковдрами. Наступної ночі Насті не стало.

А Ліда прийшла до тями. Ветеринари для батька проклали маршрут, аби зробити зупинки у Ворзелі та Бучі, де незважаючи на активні бойові дії, на них чекали лікарі. І тільки згодом стало відомо, що дівчинка вижила і знаходиться в Італії, де тамтешні лікарі зробили їй уже кілька операцій.

Сьогодні дошкільний заклад розпочав навчальний рік в умовах воєнного стану, забезпечивши перебування двох дошкільних чергових груп Немішаївської громади (ЗДО «Ромашка» та ЗДО «Білочка») та чотирьох початкових класів місцевого ліцею.

Клавдіївський заклад дошкільної освіти «Ромашка» – типове приміщення з великою кількістю просторих групових приміщень, кабінетів, а також власним етнографічним музеєм народного побуту. Тепер, коли особливо актуальна проблема збереження пам’яті поколінь, музей, як вікно у минуле, діє потужним стимулом для виховання патріотичних почуттів у дітей.

Слава Україні! Героям Слава!»

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Київська область 2022 Текст Історії мирних жінки діти психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення освіта робота діти перший день війни 2022
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій