Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Тетяна Конотоп

«Діти й досі знаходять небезпечні предмети»

переглядів: 687

Спочатку нас лякала поява блокпостів, коли почали обмежувати пересування місцевих. Нас це насторожувало, ми думали, що буде важко з продуктами, але ми помилялися. Не вірили, що будуть стріляти. Як тільки почали стріляти, ми на два місяці поїхали в Харківську область. Але потім виникло питання про вступ дитини до школи і довелося повернутися. У чужому місті ти нікому не потрібен. У чоловіка роботи не було, на декретні теж не проживеш.

Потім почалася школа, іноді займалися дистанційно. Вчителька якось намагалася пояснювати, задавала завдання по телефону. Ми, напевно, дотепер не зрозуміли, що все змінилося. Якось живемо, звикаємо.

Дуже часто доводилося спускатися в підвал. Тому що раптом піднялася хмара в небо та біжиш в підвал. Дуже важко було, ні світла, ні води не було, ходили до криниці по воду. Манну кашу дитині варили на вогнищі. Все варили на один день, щоб не підхопити кишкову інфекцію.

Мама проживає в Донецьку, але я її не бачу, зараз немає можливості поїхати. З родичами, які залишилися по той бік, спілкуємося тільки по телефону.

Війна змінила наше життя. Скрізь доводиться носити паспорт, тому що в будь-який момент можуть зупинити і попросити пред’явити документи. Можуть розпитувати, хто ти такий, звідки. Я довгий час була прописана у батьків в Донецькій області. До мене постійно чіплялися через це, довелося прописатися тут.

Мрію, щоб швидше закінчилася війна і такого більше не було в Україні і в світі. Я працювала в травматологічному відділенні. До нас надходило багато людей з пораненнями. Особливо дуже страшно, коли це діти. А скільки дітей знаходять вибухонебезпечні речовини! Намагаються розглянути і розібрати гранати, міни, а потім страждають через це. Через війну ми почали по-іншому цінувати багато речей.

У нас троє дітей. Старшій виповнилося 16 років, середньому 9 років, а наймолодшій 7 місяців. Коли почалася війна, середньому було 2-3 роки. Ми отримували допомогу від Фонду Ріната Ахметова. Ці баночки, пюре нам дуже добре допомагали, тому що вони могли зберігатися влітку, і це було дуже зручно. Для нас тоді погреб був частково як холодильник, частково як спальня.

Поки я не вийшла з декрету, ми жили за рахунок цієї гуманітарної допомоги. Декретні гроші тоді зняти було ніде, банкомати були вивезені. Для цього потрібно було виїжджати в Курахово, але через обстріли маршрутки часто не їздили. Нам допомагали багато організацій – Фонд Ріната Ахметова, Червоний Хрест. Від [Save the] Children ми отримували грошову допомогу, змогли тоді купити дитячі чоботи, курточки. Це було дуже добре.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Красногорівка 2014 Текст Історії мирних жінки діти 2014 переїзд безпека та життєзабезпечення розлука з близькими
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій