Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Денис Знайдюк

"День, коли для мене почалась війна, розтягнувся на довгі сім років усвідомлення цього страшного лиха"

переглядів: 131

Знайдюк Денис, 15 років, учень 10 класу КЗЛПВФП « Патріот» ХОР, с. Первомайське, Харківська обл.

Вчителька, яка надихнула на написання - Перепелиця Любов

Конкурс есе "Один день"

Знаєш, коли тобі вісім і ти безтурботно живеш у мирній країні, то прихід отої незнайомки ВІЙНИ. І якщо вона не зайшла до тебе в дім, відразу і не відчуваєш. Я , як і всі мої ровесники, виховувався на мирних гаслах. Тож моя дитяча свідомість не могла тоді, сім років тому, усвідомити, що таке лихо може спіткати й мене.

Якщо чесно, то я не можу сказати, що для мене особисто існує таке поняття, як день, коли для мене почалась війна. Це щось інше, щось триваліше і щось більш глибоке.

Я мешкаю у військовій частині. З самого малечку мене оточували військові чоловіки зі своїми сім’ями. Поруч з нашим будинком знаходиться казарма, де раніше жили військовослужбовці строкової служби. У вільний від військових занять час вони грали з нами у футбол, ми проводили багато часу разом. Так як ми були малими, нам було дуже цікаво з ними, вони розповідали багато різних цікавих історій.

Коли мені виповнилося вісім років, нашу частину розформували. Не стало солдатів, військові розійшлися по всій Україні. Стало порожньо та сумно. Це зараз я розумію, чому так сталося, бо …

Бо почалась війна на сході України. Моя мама дуже хвилювалася, що тата можуть забрати на війну, і як ми тоді будемо без нього. А татко був оптимістичний в усіх питаннях.

Над нами тоді почали літати військові гвинтокрили. Вони літали дуже часто, дуже низько і дуже гуділи.

По трасі ( яка проходить повз наше містечко) проїжджали військові колони танків, бойова техніка, цистерни з паливом для техніки. Спочатку було дуже лячно, а потім ми почали звикати до цього гуркоту.

Іноді нам навіть доводилося спостерігати навіть військові ешелони. Для цього треба було втекти з дому, перейти через трасу й поле, залягти в траву й рахувати одиниці бойової техніки. А ще, почувши гуркіт на трасі, вискакували й махали руками водіям, а то й честь віддавали. А вони чомусь нам не відповідали…

Всі жителі нашого військового містечка дуже переймалися: що буде з нами, якщо війна докотиться до нас, куди тікати, невже тепер в усіх нас не буде мирного життя?

А ми з хлопцями готувались « партизанити».

На щастя, воєнна чума не накрила мою оселю. На превеликий жаль, вона накрила наш народ в цілому.

І от сьогодні я вихованець ліцею посиленою військово - фізичною підготовкою «Патріот», бо вирішив, що мир у моїй країні – це і моя справа!

А день, коли для мене почалась війна, розтягнувся на довгі сім років усвідомлення цього страшного лиха…

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Первомайське 2014 2021 Текст Історії мирних діти 2014 безпека та життєзабезпечення діти 2021 Конкурс есе 2021
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій