Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Ольга Сухенко

"Ці квіти нагадують мені про неї"

переглядів: 25

Ольгу Сухенко, старосту села Мотижин на Київщині, російські військові викрали з власного дому 23 березня 2022 року. Забрали також її сина Олександра та чоловіка Ігоря. Окупанти закатували Ольгу та її сім’ю. Після деокупації села на початку квітня їхні тіла виявили у братській могилі.

Ці квіти нагадують мені про неї

Ользі Сухенко було 50 років. Вона закінчила торгово-економічний коледж у Києві. Спочатку працювала в магазині, потім перебувала в декретній відпустці. У 1999-му стала вихователькою у дитсадку. Любила працювати з дітьми і мріяла стати вчителькою. Вищу освіту здобула за спеціальністю «бухгалтерський облік та аудит».

Односельчани шанували Ольгу за її вміння слухати і давати поради. Жінка здобула авторитет у Мотижині, з часом їй запропонували посаду секретаря сільської ради. На місцевих виборах 2006-го вона перемогла як самовисуваниця і стала головою сільської ради Мотижина, а після децентралізації у грудні 2020 року – старостою. На цій посаді жінка працювала до останнього подиху.

За словами мешканців Мотижина, за час головування і старостування Ольги Сухенко село змінилося – тут асфальтували дороги, чистили ставки, провели вуличне світло, відремонтували дитячий садок, амбулаторію, огородили парканом стадіон. Щоп'ятниці в Мотижині працював ярмарок. Місцеві кажуть, що якість життя громади була важливою для Ольги Сухенко, до того ж – жінка мала здібності раціонально управляти бюджетом.

Ольга також багато поралася по господарству. Садила чимало картоплі, щоб всім вистачило на зиму. Нерідко бувало, що жінка вставала о 5 ранку, йшла полоти город, а потім переодягалася – і на роботу.

«Оля любила готувати в печі: напече смачнючих пиріжків і голубців, та пригощає», – пригадує подруга Світлана.

«Мама вирощувала багато квітів, троянд. Коли зараз приїжджаю в будинок у Мотижині, то милуюсь квітником, який викохала мама. Ці квіти нагадують мені про неї», – додала донька Олена.

Значна частина Київської області була окупована у перші ж дні російського вторгнення. Мотижин – теж. Родина Сухенків вирішила залишатися в рідному селі та допомагати односельцям, однак 23 березня до їхньої оселі приїхали російські військові. Спершу окупанти обшукали дім, забрали автомобіль сина Олександра та поїхали. Згодом повернулись. Викрали Ольгу, чоловіка Ігоря, а наступного дня – й Сашка. До 2 квітня 2022 року донька Ольги, Олена, нічого не знала про долю мами, тата і брата. Після їхнього викрадення вона повідомила СБУ, звернулась до Бучанської районної поліції.

2 квітня батальйон «Крим» прочісував Мотижинський ліс. Знайшли братську могилу. Знайома Олени, батько якої був головою ТрО в Мотижині, написала їй слова співчуття.

«Я подзвонила чоловіку. Він підтвердив, що моїх батьків і брата знайшли в братській могилі. І вони не просто мертві, а закатовані», – сказала Олена.

Найімовірніше, Ольга Сухенко загинула 24 березня разом із чоловіком і сином. У жінки залишилися донька з сімʼєю, мама та інші рідні.

Історія з instagram каналу Victims of russia.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Мотижин 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки поранені психологічні травми обстріли втрата близьких безпека та життєзабезпечення перший день війни Соцмережі окупація полон
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій