Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Галина Володимирівна Гусєва

«Через війну я втратила батьків»

переглядів: 35

Батьки Галини загинули не від обстрілів. Вони просто стали заручниками бойових дій: не отримали своєчасну допомогу і необхідні для одужання мир і спокій

Я з села Максимільянівка Донецької області. 28 лютого наше село обстріляли, і наступного дня я виїхала. Волею долі опинилася в Жовтих Водах. Через тиждень чоловік привіз до мене мого батька-інваліда. Тато пережив інсульт, йому не можна було залишатись під обстрілами. Я тут житло знайшла, а через місяць мій батько помер.

До війни я працювала на підприємстві виправної колонії інженером. Потім почалися обстріли, колонію евакуювали, і тепер підприємство наше не працює. А ми повинні виробляти якусь продукцію, щоб отримувати зарплату. Важко лишитись без роботи, а Жовтих Водах я не можу ніде влаштуватись.

В 2014 році мені виїжджати не доводилося, але переживали ми ті події тяжко. Адже Мар’їнка поруч, і всі ті обстріли дуже на нервову систему впливали. У 2017 році моя мама потребувала допомоги, але через війну я не змогла поїхати до неї в Донецьк. Вона померла. Якби не війна, то я б змогла допомогти. Виходить, що у 2017 році я через війну втратила матір, а у 2022 році - батька. Мені здається, що мої батьки ще б жили.

Зараз мій дім без вікон, без даху. Не знаю, що коїться в батька вдома, бо сусіди всі виїхали, запитати немає можливості. А люди, які залишилися, сидять по домівках та нікуди не виходять.

У перший день війни я була вдома, о п’ятій ранку мені зателефонував син з Києва і сказав, що почалась війна. Ми вже звикли за ці роки до обстрілів, і не звертали на них увагу. Ми почали дивитися новини, син поїхав із Києва в Ірпінь - до бабусі його дівчини, а там виявилося ще гірше. Вони два дні сиділи в підвалі, потім їм вдалося вирватися.

У 2014 році почалася війна, і життя завмерло, тому що ми не знали, що далі буде. Коли все затихло, ми почали ремонти робити, готувалися до старості - в нас усе було заплановано. Ми 23 лютого ще стелю шпаклювали, шпалери клеїли, а 24 зрозуміли, що все це - дарма. Тепер ми живемо в чужій квартирі, спимо на чужому дивані, їмо з чужих тарілок. Дякую, що люди нам усе це позносили.

Ніколи ми не думали, що в наш час країна, з якою ми тісно пов’язані родинними зв’язками, зробить із нас жебраків і безхатьків.

Після початку війни ми переміщались як ті десантники, коли їздили в центр села, щоб купити хліба. Ми були швидкими, щоб не потрапити під обстріл. По селу їздили на велосипеді.

Звичайно, були свої запаси з зими: консервація, картопля, морква, цибуля. А от коли я стояла у черзі і чекала, як поділять на всіх одну качалку ковбаси, у мене не вкладалось у голові, як таке можливо у ХХІ столітті. Ми стояли, як жебраки.

Жовті Води для мене не фінальна точка. Ми все-таки думаємо, що повернемося додому. А якщо ми не зможемо повернутися в село, то будемо шукати роботу і нове житло з клаптиком землі – ми не звикли жити у квартирі.

Тяжко від того, в якому стані опинилось наше життя. Мене трохи відволікають хатні справи і в’язання заспокоює. Я мрію, що навесні вже додому поїду. Але чи буде куди їхати? Пів села вже немає, а сусіднє село взагалі розбите.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Максимільянівка 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери молодь переїзд психологічні травми обстріли втрата близьких втрата роботи безпека та життєзабезпечення здоров'я непродовольчі товари робота внутрішньо переміщені особи перший день війни їжа
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій